zaterdag 17 oktober 2009

Londense School of Sound komt naar Gent

Larry Sider 01 Het Filmfestival Gent en de School of Sound organiseren samen in april 2011 een reeks internationale masterclasses rond filmmuziek die tot nog toe in Londen plaatsvonden. Oprichters Diane Freeman en Larry Sider kozen Gent omwille van de goede organisatiestructuur van het festival, de typische Gentse sfeer, de aanwezigheid van de universiteit, de hogescholen en de sterke reputatie van het festival. The School of Sound organiseert al jarenlang unieke masterclasses waar de link tussen klank en bewegende beelden centraal staat. De school werd opgericht met als hoofddoel om professionelen uit verschillende richtingen kennis te laten maken met nieuwe ideeën en technieken. Diane Freeman en Larry Sider willen op deze manier het tekort aan aandacht voor sound in filmopleidingen, en in de professionele filmindustrie zo goed mogelijk compenseren.

The School of Sound werd voor het eerst georganiseerd in april 1998. De formule is eenvoudig: elke conferentie wordt over vier dagen gespreid waarop telkens een twintigtal gastsprekers worden verwelkomd. Er is ook ruimte voor paneldiscussies of video-interviews met gastsprekers die zich moeilijker naar Londen kunnen verplaatsen. Onder andere Walter Murch, Carter Burwell, Gabriel Yared, David Lynch, Brits documentairemaker Michael Grigsby, François Musy, geluidstechnicus Graham Hartstone, en Owe Svensson waren al te gast.

Hoewel de School of Sound vooral klank en geluidseffecten in cinema benadrukt is er oog voor sprekers uit alle kunst- en mediagebieden die gebruik maken van sound. Larry Sider en Diane Freeman geloven er namelijk oprecht in dat de combinatie van klank en beeld het programma toelaat verschillende richtingen in te slaan. Cinema blijft de kern van het verhaal, maar tegelijkertijd wordt er ook aandacht besteed aan genodigden uit de werelden van de muziek, radio, het theater, muziektheater, de literatuur, dans en zo veel meer. Bovendien combineert de School of Sound het leren en inspireren met ontspanning. Er wordt van de sprekers namelijk gevraagd dat ze niet zomaar een lezing geven, maar echt een interactieve presentatie voorbereiden, waar het publiek van zowel professionele beoefenaars, academici en studenten uit heel verschillende richtingen zoveel mogelijk bij betrokken wordt.

Over de verhuis van Londen naar Gent wil Larry Sider het volgende kwijt: “Londen is een te dure en moeilijke stad om een dergelijk meerdaags evenement te organiseren waar zo veel bij komt kijken. Vooral jonge mensen met een bescheiden budget vinden er hun draai niet”. In Gent is niet alleen vlot te bereiken, er is de nodige infrastructuur en er zijn veel mogelijkheden. Onder andere de Hogeschool Gent wordt nauw betrokken bij de masterclasses. Het Filmfestival Gent zal in de periode van de School of Sound tevens een aantal evenementen, waaronder enkele filmconcerten organiseren.

De Stad Gent reageert enthousiast op de komst van de School of Sound, het bevestigt immers het belang van Gent als UNESCO muziekstad. De Stad Gent zal dan ook de nodige medewerking verlenen, onder andere via Gent Congres en diverse stadsdiensten. De samenwerking tussen Gent en UNESCO verloopt al een tijdje heel goed, en daar zijn de inspanningen van Sas van Rouveroij voor UNESCO niet vreemd aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten