zaterdag 17 oktober 2009

Haven van Gent treedt toe tot Europese Federatie van Binnenhavens

De haven van Gent vervoegt de Europese Federatie van Binnenhavens. De Gentse haven realiseert jaarlijks 20 miljoen ton overslag via de binnenvaart. EFIP vertegenwoordigt meer dan 200 binnenhavens in 19 Europese landen. Het was op haar jaarlijkse Algemene Vergadering in Mantova (Italië) dat de Europese Federatie van Binnenhavens (EFIP) Gent als nieuw lid verwelkomde. Willy Robijns, voorzitter van de EFIP: “Dit lidmaatschap is een echte aanwinst voor de EFIP. Het is een heel belangrijk signaal voor de verdere ontwikkeling van het Seine-Scheldeproject en het bewijst de interesse van Gent voor zijn hinterland. Gent zal binnen de EFIP informatie over beleidsontwikkelingen kunnen verwerven om haar binnenwateractiviteiten verder te ontwikkelen. Ook zal Gent er heel wat kunnen opsteken van de goede ervaringen van andere binnenhavens.“

Voor de directeur-generaal van de haven van Gent Daan Schalck is het heel normaal dat de haven zich aansluit bij de EFIP: ”Het weldra verwachte Seine-Noordproject biedt de haven van Gent tal van mogelijkheden. Gent heeft heel goede hinterlandverbindingen via de binnenwateren, het spoor, pijpleidingen en de weg. Met een overslag van 20 miljoen ton via het vervoer over de binnenwateren is Gent eigenlijk een belangrijke binnenhaven. Bovendien is het bevorderen van duurzaam transport één van de hoofddoelstellingen van Gent. Nog een reden om lid te worden van de EFIP.”

EFIP directeur Isabelle Ryckbost voegt eraan toe: “Ik ben verheugd om de haven van Gent in de EFIP te kunnen verwelkomen. De toekomstige Seine-Scheldeverbinding zal via de binnenvaart de zeehaven van Gent een expresaansluiting met Parijs bieden. Zo zal ze haar groeipotentieel in de binnenvaart kunnen stimuleren. Gent zal één van de belangrijkste toegangspoorten worden tot de Seine-Scheldeverbinding. Bovendien zullen de EFIP en haar leden gebruik kunnen maken van de Gentse expertise op het vlak van de integratie van de haven met haar stad. Een onderwerp waar de EFIP werk van wenst te maken in de loop van het volgende jaar”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten