maandag 5 oktober 2009

Haven van Gent genomineerd voor Europese havens award

Gent Bio Energy 52European Sea Ports Organisation, kortweg ESPO reikt dit jaar voor het eerst een award uit in het kader van de sociale integratie van havens: de award gaat naar de haven die het best de sociale integratie met de stad of de ruimere gemeenschap waarin ze gelegen is weet te verbeteren. ESPO wil met die award innovatieve projecten van Europese havenautoriteiten promoten die het maatschappelijk draagvlak voor de havenactiviteiten vergroten. Uit een lijst met 30 projecten werd een shortlist met zeven kandidaten opgesteld. De havens van Algeciras, Genoa, Gent, Gijón, Rotterdam, Stockholm en Turku maakten de beste indruk en werden daarom geselecteerd voor de shortlist. De winnaar van de ESPO Award wordt aangekondigd op 4 november tijdens een avondceremonie op het Brusselse stadhuis. De prijs zelf werd ontworpen door de Belgische kunstenaar François Schuiten.

Het Havenbedrijf Gent stelde zich kandidaat met het ‘Project Gentse Kanaalzone - Samen werken aan de duurzame ontwikkeling van de Kanaalzone Gent-Terneuzen’. De haven van Gent staat als enige Vlaamse, Belgische haven op de shortlist naast de Spaanse havens Algeciras en Gijón, het Italiaanse Genua, het Nederlandse Rotterdam, het Zweedse Stockholm en het Finse Turku. “Meedingen naar deze award is voor het Havenbedrijf Gent een unieke gelegenheid”, zegt Peter Mortier, adjunct directeur-generaal van het Havenbedrijf Gent. “Zo kunnen we onze jarenlange inspanningen in verband met de duurzame ontwikkeling van de Gentse haven en de Gentse Kanaalzone in beeld brengen en tegelijk ook een Europese erkenning voor deze inspanningen krijgen.”

Daan Schalck, directeur-generaal van het Havenbedrijf: “De Gentse Kanaalzone is een gebied van zeer groot economisch belang. Als gevolg van historische ontwikkelingen bevinden havenactiviteiten, industriële activiteiten en bewoning zich er op zeer korte afstand van elkaar. De verschillende gebruiksfuncties in en rond de haven (economie, wonen, landschap, natuur) moeten op een evenwichtige wijze kunnen functioneren en worden versterkt. Daarom is een beleid waarbij de verschillende beleidsdomeinen op elkaar worden afgestemd noodzakelijk.” Dat beleid wordt verwezenlijkt in het kader van het Project Gentse Kanaalzone, door middel van duurzaam overleg tussen publieke en private betrokkenen. Al deze partners werken er vrijwillig samen aan de strategie en aan concrete projecten die moeten bijdragen tot de verdere duurzame ontwikkeling van het gebied. Deze sterke integratie van de haven met de omringende gemeenten wil het maatschappelijke draagvlak voor de havenactiviteiten vergroten.

ESPO vertegenwoordigt de havenoverheden, havengemeenschappen en havenadministraties van de zeehavens in de Europese Unie. De organisatie werd opgericht in 1993 om het beleid en de standpunten van de Europese havensector tegenover hoofdzakelijk de instellingen van de Europese Unie te promoten. ESPO heeft volwaardige leden in de 22 maritieme lidstaten van de Europese Unie en Noorwegen en waarnemende leden in Kroatië, IJsland en Israel. Link: www.havengent.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten