vrijdag 2 oktober 2009

Gent zoekt 160 verenigingen en ondernemingen voor Win-Win beurs

Eerstesteen KAAGent 12Op dinsdag 1 december 2009 vindt de eerste Gentse Win-Win beurs plaats. Op de beurs ontmoeten Gentse verenigingen en ondernemingen elkaar, sluiten matches en worden daar allebei beter van. De Stad Gent neemt de uitdaging aan om 160 verenigingen en ondernemingen te vinden. De Win-Win beurs wil Gentse bedrijven en ondernemingen samenbrengen. Twee uur lang kunnen 100 verenigingen en 60 ondernemingen op de beurs hun vraag en aanbod aan elkaar voorleggen. Wat de beurs origineel maakt, is dat afspraken altijd wederzijds zijn. Alles kan, zolang er maar geen geld aan te pas komt.

Een voorbeeld: een vereniging voor gehandicapten krijgt van een bank vijf laptops. In ruil daarvoor gaan vrijwilligers de kantoren van de bank testen op toegankelijkheid en geven gratis advies. Of: een sportclub zoekt trainingsruimte voor dinsdagavond. Een bedrijf stelt een pand ter beschikking en krijgt van de club voor haar medewerkers gratis training. Niet alleen de uitwisseling op de beurs zelf is een win-win situatie. Elke partij heeft zijn eigen redenen om deel te nemen aan de beurs. Verenigingen hebben niet enkel nood aan subsidies. Vaak hebben ze genoeg aan een extra duwtje in de rug, zoals het juiste advies of de nodige expertise. Ondernemingen willen hun bijdrage leveren aan de samenleving. Zij zijn op zoek naar een domein waarin ze hun middelen of expertise ter beschikking kunnen stellen.

De Win-Win beurs is een concept dat werkt in Nederland en Duitsland en sinds 2008 met succes in Belgiƫ wordt toegepast. In Gent is dit initiatief gegroeid vanuit het samenwerkingsverband Lokaal Sociaal Beleid. De Stad Gent heeft al een goed uitgebouwd ondersteuningsbeleid voor verenigingen: ze geeft subsidies, maar ook goedkope lokalen of materiaal om evenementen te organiseren. De Win-Win beurs is daar een aanvulling op. De beurs leert verenigingen dat ze zelf over ruilmateriaal beschikken om een samenwerking af te sluiten. Het uiteindelijke resultaat helpt iedereen vooruit en betekent winst voor de hele stad. Ook de oproep aan ondernemingen om deel te nemen, kadert in het beleid van de Stad Gent om bedrijven te leren oog hebben voor hun omgeving en voor duurzaam ondernemen. Bedrijven die een project opzetten met hun buurt, kunnen daarvoor nu al ondersteuning krijgen. Bij de Win-Win beurs is de drempel niet alleen lager, maar uit gelijkaardige initiatieven uit Nederland leren we dat daar een mooie samenwerking uit voortkomt.

Is het mogelijk om tegen dinsdag 1 december 100 verenigingen en minimaal 60 ondernemingen te werven voor de Win-Win beurs? De organisatie kan alvast op de nodige hulp rekenen. De ambassadeur van de beurs, Ivan De Witte heeft zelf affiniteit met maatschappelijk verantwoord ondernemen. KAA Gent zet zich immers ook in voor haar omgeving met het project ‘Voetbal in de stad’. De werkgeversorganisaties UNIZO, VOKA, VKW, het Havenbedrijf, Vegho en het Centrum voor Ondernemen zijn partner om ondernemingen te werven. Het Welzijnsoverleg Regio Gent overtuigt zijn leden. De Stad Gent gebruikt uiteraard ook de eigen kanalen om ondernemingen en verenigingen naar de Win-Winbeurs te lokken.

Ook de organisatie van de beurs gebeurt volgens het vooropgestelde principe. Verschillende sponsors, zoals website bouwer Netlash en communicatiebureau Magelaan, scharen zich achter het idee omdat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vinden. Dat is ook zo voor de nationale sponsors en partners die alle Belgische beurzen ondersteunen: BNP Paribas Fortis, KPMG, de Koning Boudewijnstichting en Fortis Foundation.

Praktisch: De beurs vindt plaats op dinsdag 1 december 2009. Wie wil deelnemen, kan inschrijven tot zondag 15 november 2009 op de website www.winwingent.be of mailen naar e-mail winwin@gent.be.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten