vrijdag 2 oktober 2009

ANIME! in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster

2009_2595 Met de tentoonstelling Anime! High Art - Pop Culture duikt de Provincie Oost-Vlaanderen, ter gelegenheid van de 36ste editie van het Internationaal Filmfestival, in de wereld van de Japanse animatiefilm. Deze tentoonstelling sluit aan bij de festivalfocus op Azië. Aan de hand van honderden originele tekeningen, 3D-objecten en filmfragmenten geeft Anime! High Art - Pop Culture een overzicht van de verschillende Anime subgenres, van de internationaal bekende films als Akira en Princess Mononoke tot Tezuka Osamu’s klassieker Astroboy en computerspelletjes als Final Fantasy en Pokémon.

De tentoonstelling is opgedeeld in zes modules: Kodomo no Anime toont de opkomst van Anime in de jaren zestig met veel aandacht voor het werk van Tezuka Osamu en de Anime televisieseries die in de jaren zeventig en tachtig ook in onze contreien furore maakten. Anime voor meisjes komt aan bod in Shojo Anime terwijl jongens hun gading vinden in Shonen Anime. Het sterk erotisch kantje van Anime is te zien in het onderdeel Pink Industry terwijl het luik Fantasy Anime dan weer veel aandacht schenkt aan Amano Yoshitaka die beroemd werd met zijn Final Fantasy ontwerpen. Ten slotte is er ook een module over 3D-animatie.

De tentoonstelling Anime! High Art - Pop Culture is een ontwerp van het gerenommeerde Deutsches Filmmuseum in Frankfurt dat eerder ook de Stanley Kubrick tentoonstelling samenstelde die in 2006 in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster te zien was. Gent is na Frankfurt, Kopenhagen en Los Angeles de vierde stad waar de Anime-tentoonstelling te zien is. De 280-pagina’ tellende catalogus Ga-Netchu! The Manga Anime Syndrome belicht alle facetten van Anime en is een onmisbaar naslagwerk over het genre. De catalogus kost 25 EUR en is te verkrijgen in het Provinciaal Centrum Caermersklooster tijdens de tentoonstelling.

Praktisch: van 9 oktober 2009 t.e.m. 10 januari 2010, dagelijks van 10 tot 17 uur. Gesloten op maandag, 25 december en 1 januari.
Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Vrouwebroerstsraat 6 (Patershol), 9000 Gent. Tel. 09 269 29 10; fax: 09 269 29 11

caermersklooster@oost-vlaanderen.be
www.caermersklooster.be
www.filmfestival.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten