maandag 19 oktober 2009

The Cove wint Port of Ghent Publieksprijs

De documentaire The Cove van Louie Psihoyos heeft op het 36ste Filmfestival Gent de Port of Ghent Publieksprijs gewonnen. De film kreeg van het festivalpubliek de hoogste waardering (4,70 op 5). De distributeur van de film (BFD) ontvangt een distributiepremie van 5.000 euro. De Canvas Publieksprijs, uit een selectie van vijf films met het Canvas label, gaat naar The Stoning of Soraya M. In totaal brachten 13.910 festivalbezoekers hun stem uit via het afscheurstrookje op hun ticket. The Cove haalde het nipt van de muziekdocumentaire Anvil! The Story of Anvil die een score van 4,69 op 5 haalde. De gemiddelde waardering van alle festivalfilms samen bedraagt 3,96 op 5. Dat is de hoogste score sinds het bestaan van de publieksprijs. De grote publiekstevredenheid uit zich ook in de verkoopcijfers. Met 125.000 verkochte tickets, klokt het festival 10 procent hoger af in vergelijking met vorig jaar.

The Cove is een mengeling van een milieudocumentaire, horrorfilm en spionagethriller. Deze meeslepende documentaire brengt de verontrustende praktijken van de internationale handel in dolfijnen aan het licht. De grootste 'producent' van dolfijnen ter wereld bevindt zich in het pittoreske Taiji (Japan). Bewakers patrouilleren in de baai waar de dolfijnen gevangen worden en verhinderen elke toegang. De enige manier om de schandelijke activiteiten van deze maatschappij een halt toe te roepen is ze publiek te maken en dat is wat de makers van The Cove doen. De groep, die geleid wordt door Richard O'Barry, de man die Flipper trainde, bedenkt een gewaagd, clandestien plan om te infiltreren in de baai en met heel gesofisticeerde apparatuur de weerzinwekkende gebeurtenissen te filmen. Het uiteindelijke resultaat is een schokkend verhaal dat toont hoe krachtig film kan zijn in de handen van mensen die niet bang zijn om alles te riskeren voor de goede zaak.

De Port of Ghent Publieksprijs is goed voor een distributiepremie van 5.000 euro ter ondersteuning van de release van de film. De Belgische distributeur BFD brengt The Cove vanaf 18 november in de bioscoop. Naast de Port of Ghent Publieksprijs maakt het festival ook de Canvas Publieksprijs bekend. Jaarlijks maakt Canvas haar keuze uit het festivalprogramma. Dit jaar kregen de films Fish Tank, Les Herbes Folles, The Stoning of Soraya M, Five Minutes of Heaven en Kan door huid heen het Canvas label mee. Van de geselecteerde films kende het festivalpubliek The Stoning of Soraya M van Cyrus Nowrasteh de hoogste quotering toe. De winnende film wordt aangekocht door de aankoopdienst van de VRT voor uitzending.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten