maandag 19 oktober 2009

Boeren voeren actie Maandag Melkdag op Gentse Vrijdagsmarkt

Maandag werd er op de Gentse Vrijdagsmarkt symbolisch actie gevoerd. Van 16 tot 19 uur werd er verse melk rechtstreeks aan de consument verkocht. Eén liter verse melk kost er 0,7 euro. Heel wat mensen hadden zelf een fles of melkkan meegebracht, maar men kon er ook melk in fles, met statiegeld, kopen. De boeren voerden er actie om consument te vertellen dat melk niet enkel een industrieel product is maar ook een kwalitatief hoogstaand voedingsproduct is. Door moeten ze mevrouw Van Der Kamer niet meer van overtuigen: zij staat te wachten met haar melkkan in de hand. Zij gaat regelmatig naar Drongen en koopt daar verse melk. Als ze zelf geen tijd heeft stuurt ze er haar dochter op uit.

De leerlingen van het http://www.pito-stabroek.be PITO Stabroek waren de eerste om actie te voeren, ze organiseren een dag van de melk op 24 oktober. Zij vragen om bij een lokale melkveehouder te gaan verse melk te kopen. initiatiefnemer Rik De Coninck: "In Gent is het de eerste keer dat we actie voeren, maar ook hier houden we het kleinschalig". De actie heeft de toelating van de stad Gent. Afhankelijk van de respons bij publiek, landbouwers en de strategie die de sector kiest kan er een vervolg komen. Boeren zullen dan op regelmatige basis verse melk en melkproducten verkopen: op de boerderij, of zoals hier in Gent. Ondertussen werd actie gevoerd om de consument te overtuigen om de melkveehouders te steunen.

Ondertussen betoogden zowat 2.000 melkboeren in de Europese wijk in Luxemburg. Volgens de politie strooiden ze mest en eieren in het rond tijdens de vergadering van de Europese ministers van Landbouw. De politie greep in met waterkanonnen. De betogers zijn komen opdagen met ongeveer 400 traktoren en 9 bussen, zegt een woordvoerder van de politie.De sector vraagt in eerste instantie geen subsidies, maar eerder een flexibele regeling met betrekking tot de productiehoeveelheden, zegt European Milk Board (EMB) die de betoging organiseerde. Vandaag trok de Europese Commissie 280 miljoen euro aan subsidies uit voor de zuivelsector. "We kunnen er niet tevreden mee zijn, zolang de productievolumes niet dalen", aldus EMB. Federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle liet weten dat België 6 à 7 miljoen euro zal opstrijken van de 280 miljoen euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten