maandag 14 september 2009

Viering 15 jaar officiële Vlaams-Poolse samenwerking

Vlaams Poolse samenwerking 05 Ter gelegenheid van de opening van het prestigieuze Festival van Vlaanderen hebben Polen en Vlaanderen hun 15 jaar uitstekende samenwerking op passende wijze gevierd. Eerst was er een plechtige viering, gevolgd door een optreden van het Wroclaw Philarmonic Choir in de Sint-Baafskathedraal in Gent. De heren Piotr Stachanczyk, Pools Staatssecretaris, en Koen Verlaeckt, Secretaris-generaal van Departement internationaal Vlaanderen gaven een toelichting bij die 15 jaar intense samenwerking.

Ook provinciegouverneur André Denys en burgemeester Termont, beiden nauw betrokken bij de Vlaams-Poolse samenwerking werden van harte bedankt voor hun inzet. Het is geen toeval dat de viering van deze samenwerking uitgerekend in Gent gevierd wordt. Polen is een partner van EROV op de Accenta beurs, de bevrijding van België door de Poolse troepen wordt momenteel op diverse plaatsen gevierd en de nieuwe Vlaams-Poolse Handelskamer heeft net haar intrek genomen in Gent. De deelname van het Poolse Wroclaw Philarmonic Choir aan het prestigieuze OdeGand was de gelegenheid om op deze dag de vijftien jaar uitstekende samenwerking te bezegelen.

In 1994 was Polen het eerste land in Centraal Europa waarmee Vlaanderen een kaderakkoord afsloot. Intussen werd door middel van 6 meerjaren werkprogramma's systematisch invulling gegeven aan dat akkoord. Parallel daarmee werden in het kader van het Vlaamse samenwerkingsprogramma voor Centraal- en Oost Europa een honderdtal projecten met Poolse partners gerealiseerd. De Vlaamse financiële bijdrage bedroeg ruim 14 miljoen euro, al deze programma’s gebeurden volledig wederzijds. Polen is een belangrijke handelspartner voor Vlaanderen en klom in 2008 op tot de negende plaats op de ranglijst van onze exportbestemmingen. In 2007 opende Vlaanderen een eigen Vertegenwoordiging in Warschau en onderstreepte daarmee andermaal het belang dat aan dit land gehecht wordt.

Vlaams Poolse samenwerking 03 Koen Verlaeckt: “Ook de komende jaren wordt deze samenwerking herbevestigd. Zo is er een goede samenwerking tussen Poolse en Vlaamse havens en wordt Polen het gastland op de Gentse Floraliën 2010. Op het welbekende Malta Festival in Poznan zijn Vlaamse theatergezelschappen uitgenodigd als eregast. Ook de samenwerking tussen de wederzijdse universiteiten wordt verder verstevigd. Bovendien vindt Vlaanderen met zijn ambitieus ViA plan steun in het Poolse actieplan”.

Guido Van Peeterssen.Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen