zondag 13 september 2009

Veel schoon volk op opening Accenta 2009

Accenta 2009 opening 34 De opening van Accenta 2009 gebeurde zoals gewoonlijk in aanwezigheid van tal van prominenten, met de nodige speeches en de gebruikelijke rondgang doorheen het beurscomplex. De grote aandacht van de media maakt dat niet alle exposanten tevreden zijn: waarom passeert die stoet nooit langs ons kraam? De waarheid is dat de interesse vooral uitgaat naar de afsluitende receptie aan de Langste Toog, die met zijn 45 meter lengte om de meter een ander bier presenteert, een echt rustpunt op deze drukke beurs. De rondgang gebeurde bovendien in aanwezigheid van Zeynep Sever, de huidige Miss België, die vergezeld was van Ann Rossey, de echtgenote van jaarbeursvoorzitter Ronald Everaert. Ann Rossey deed in 1988 ook mee aan Miss België, en eindigde vierde. Een andere gast was astronaut Dirk Frimout die op Accenta samen studenten van VTI Sint-Lucas Oudenaarde zal met behulp van een zelfgemaakte antenne proberen contact te maken met het ISS.

Kersvers voorzitter Ronald Everaert bedankte zijn voorganger Paul Meyvaert voor het vele werk en de uitbouw van Accenta tot een succesvolle onderneming. De voorzitter verwacht veel van de aanwezigheid van Turkije als gastland en hoopt dat Turkije er zal in slagen om zijn cultuur, toerisme en economische troeven zal bekend maken bij de meer dan 100.000 bezoekers van Accenta. Maar Accenta 2009 is nog voor een andere reden heel belangrijk: samen met de Universiteit Gent, hogeschool Gent en andere partners ligt de nadruk meer en meer op innovatie en onderzoek. En dit terwijl momenteel Frank De Winne, een Gentenaar, hoog en droog in het ISS rondcirkelt. Wat het wetenschapsdorp nog meer in de schijnwerpers plaatst.

Accenta 2009 opening 13 Gedeputeerde Marc De Buck benadrukte de rol van de provincie Oost-Vlaanderen op Accenta. Nadat de provincie in het verleden de aanwezigheid van China, Vietnam en India als gastland verzorgde, worden de inspanningen van Gent om Turkije en Izmir te verwelkomen ten zeerste gewaardeerd. Het economisch forum dat tijdens Accenta 2009 plaats vindt moet de samenwerking tussen België en Turkije ten goede komen. De strategische ligging van Turkije, grenzend aan de Balkan, het Midden-Oosten en de Caucasus is erg belangrijk. De deelname van de provincie, samen met de Stad Gent en de UGent volgend jaar aan de Wereldexpo in Shangai is een goed voorbeeld van perfecte samenwerking.

Eerste Minister Van Romuy was onder de indruk van de blikvangers op de Accenta Jaarbeurs in Flanders Expo: het Unizo dorp voor Jonge Ondernemingen, het opleidingsbos, de Space Week en de aanwezigheid van de Turkse regio Izmir. Wat België betref: op economisch vlak lijkt het ergste achter de rug. Alhoewel er ons dit jaar een economische krimp van 3% staat te wachten lijkt het Belgische BNP minder snel terug te lopen, wat op goede cijfers voor 2010 doet verhopen. De kredietverstrekkingen aan bedrijven wordt genormaliseerd en de financiële slagkracht van het Participatiefonds, Delcredere en Finexpo ten voordele is aanzienlijk verhoogd. Nadat er sinds 2007 maar liefst 150.000 jobs bijkwamen dreigen we er nu 95.000 te verliezen. Bovendien moeten de openbare financiën gesaneerd worden. De weg naar een begrotingsevenwicht is dus een inspanning voor alle overheden. België moet verder werken aan zijn internationale concurrentiekracht en blijven investeren. Innovatie is de hefboom om de factoren werk en kapitaal efficiënter in te zetten. België zet daarom 149 miljoen euro in op de ruimtevaart. De Belgische ruimtevaartsector is momenteel goed voor 210 miljoen euro en 1.600 hoog opgeleide werknemers. Frank De Winne is daarom na Dirk Frimout een rolmodel voor de Vlaamse en Belgische wetenschap.

Accenta Jaarbeurs, Flanders Expo. Van zaterdag 12 tot en met zondag 20 september, van 11 tot 19 uur. Nocturne op dinsdag en donderdag. Volwassenen betalen 8 euro, kinderen (-12 jaar: gratis). Met de wagen neemt u afrit 14 van de E40, met het openbaar vervoer neemt u Lijn 1. Link: www.accenta.be.

Zie het foto verslag van de opening door op een van bovenstaande foto’s te klikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten