zondag 13 september 2009

Tom Barmandocumentaire in première op 36ste Filmfestival Gent

De langverwachte Tom Barman documentaire Portrait of a Young Man as an Artist gaat op 14 oktober in première op het Filmfestival Gent. Documentairemaker Manu Riche en cameraman Renaat Lambeets filmden vier jaar lang in de sporen van de dEUS oprichter en frontman. De film werd gesponsord door onder meer het VAF en maakt deel uit van de festivalsectie Eye Tunes met muziekdocumentaires en films als It Might Get Loud, Anvil! The Story of Anvil en Still Bill, over Bill Withers. Als publieke figuur hoeft Barman nauwelijks geïntroduceerd te worden: frontman van dEUS, muzikaal manusje-van-alles en de man achter de 0110 concerten tegen extreemrechts. Tom Barman maakte in 2003 zijn debuut als regisseur met de langspeelfilm Any Way The Wind Blows.

Documentairemaker Manu Riche, bekend van zijn Canvas reeks Hoge Bomen en de RTBF reeks Striptease volgde Tom Barman vanaf het moment dat Pocket Revolution was ingeblikt tot en met de passage van dEUS als afsluitende headliner op Rock Werchter 2008. Op vier jaar tijd verzamelde Riche samen met cameraman Renaat Lambeets, die ook Any Way the Wind Blows inblikte, meer dan 100 uur beeldmateriaal van Griekenland tot de Verenigde Staten. Barman liet de camera als een exclusieve vriend binnendringen in zijn wereld. De film probeert zijn ziel bloot te leggen, onder andere via passages met Toms moeder en de opvallende gelijkenissen tussen haar en haar zoon. Een soundtrack van Tom Barman door de stad Antwerpen, de muziek, de politiek en het leven.

Naast de Tom Barmandocumentaire staan er nog een tiental andere steengoede muziekdocumentaires en -films op het festivalprogramma. Wie zich een breuk lachte met Spinal Tap, zit ongetwijfeld goed bij Anvil! The Story of Anvil, over een vergeten metalgroep die het even helemaal leek te gaan maken. Voor fans van de meester songschrijver Bill Withers, is er Still Bill en liefhebbers van de gitaar komen aan hun trekken met It Might Get Loud waarin Jack White, Jimmy Page en The Edge een potje jammen. Every Little Step vertelt dan weer het onwaarschijnlijke verhaal van A Chorus Line, de beroemde musical die uitgroeide tot een internationaal fenomeen. Portrait of a Young Man as an Artist is te zien op woensdag 14 oktober in Theaterzaal Vooruit en op vrijdag 16 oktober om in Kinepolis 8.

Het volledige programma met alle muziekdocumentaires wordt op 23 september bekendgemaakt. Ticket zijn vanaf dan beschikbaar op www.filmfestival.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten