vrijdag 18 september 2009

Peter Verhelst is de nieuwe Gentse stadsdichter

Peter Verhelst 02Sinds 2003 stelt de Stad Gent alternerend een stadsdichter en een stadstoondichter aan, en dat om de twee jaar. Na Dick van der Harst als stadscomponist is het nu tijd voor een stadsdichter. Schrijver en dichter Peter Verhelst was bereid deze opdracht te aanvaarden. Peter Verhelst schrijft poëzie, romans, kinderboeken en theaterteksten. Voor zijn poëzie werd hij bekroond met de Herman de Coninckprijs en met de Jan Campertprijs. Zijn romans zijn goed voor een Gouden Uil, de Gouden Uil Publieksprijs en de Vlaamse Cultuurprijs. Voor zijn theaterstuk ‘AARS!’ kreeg hij de Taalunie Toneelschrijfprijs. Zijn kinderboek Het Geheim van de Keel van de Nachtegaal werd onderscheiden met de prestigieuze Woutertje Pieterse Prijs en met de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2009. Peter Verhelst is regisseur bij NTGent en mentor in het KASK.

Normaal gezien wordt een stadsdichter aangesteld om gedichten te schrijven die kunnen worden voorgedragen bij officiële gebeurtenissen in de stad, zoals huldigingen, manifestaties en openingen. Peter Verhelst wil echter een nieuwe, eigen invulling geven aan het stadsdichterschap: “Doordat Erwin Mortier (Gents stadsdichter 2005) zich al onnavolgbaar van deze taken heeft gekweten, en omdat Pierke Pierlala al bestaat, en omdat voorspelbaarheid de dood betekent van kunst, stel ik voor het principe van de stadsdichter de komende twee jaar te veranderen. Ik wil geen gedichten schrijven voor Gent, maar ik wil wel literatuur maken van Gent. Kortom: vervang stadsdichter door dromenvanger”. Concreet wil Peter Verhelst het stadsdichterschap uitbouwen rond twee concepten die hij als volgt omschrijft.

Dromenvanger:
“Twaalf jaar geleden vatte ik het plan op de dromen van een stad te verzamelen. Het is er nooit van gekomen. Toen ik de vraag kreeg stadsdichter van Gent te worden, was dit het eerste wat ik wist: ik wil een dromenboek maken. Dit is dan ook een oproep voor mensen die in Gent wonen, studeren of werken: schrijf een droom op. Maar ik ben niet op zoek naar gelijk welke droom: het moet écht gedroomd zijn. Dus: geen dingen waar je van droomt, maar dingen die je hebt gedroomd. En ze moeten ook op de een of andere manier echt blijken, omdat ze in je leven een rol hebben gespeeld. Alle inzendingen zullen een zichtbare plek krijgen onder andere in de bibliotheek van Gent. Een selectie zal op de radio worden voorgelezen”.

Voor het luik Dromenvanger zal Peter Verhelst samenwerken met een team waarin het Departement Cultuur, de Stedelijke Openbare Bibliotheek, CIRCA – Cultuurcentrum Gent, het Poëziecentrum, NTGent en de UGent vertegenwoordigd zijn. In januari 2010 wordt een eerste concrete oproep gelanceerd voor het inzenden van dromen. Vanaf april 2010 worden de dromen teruggegeven aan de stad via samenwerking met diverse media.

Come to daddy:

Verder wil de nieuwe stadsdichter tweemaandelijks op een telkens wisselende locatie gedichten voorlezen in scholen, buurthuizen en seniorenhuizen. In samenwerking met de respectieve organisaties wil hij voorlezen uit en praten over zijn werk. Hij wil dat kleinschalig en intiem doen. De praktische organisatie van ‘Come to daddy’ is in handen van CIRCA – Cultuurcentrum Gent.

De eerste aflevering van deze intieme voorleessessies vindt plaats op woensdag 16 september 2009 in NTGent tijdens de seizoensopening van het stadstheater. Verhelst leest voor een beperkt publiek van telkens twintig mensen voor in de kelder van de KNS schouwburg aan het Sint-Baafsplein. Aanvang: 19 uur. Tickets kosten 6 euro en daarmee kan het publiek ook naar andere activiteiten, waaronder de voorstelling Annie M.G. Schmidt door Els Dottermans en Katelijne Verbeke, en een akoestisch concert door Wim Opbrouck en co. Meer info op de website www.ntgent.be. Reserveren kan via het telefoonnummer 09 225 01 01.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten