vrijdag 18 september 2009

Duurzaam toerisme in Oost-Vlaanderen

De Provincie Oost-Vlaanderen, de Oost-Vlaamse Regionale Landschappen en Toerisme Oost-Vlaanderen lanceren drie nieuwe wandeltrajecten. Nieuw is dat het deze keer niet om luswandelingen gaat, maar om wandeltrajecten met vertrek- en eindpunt aan een bushalte of treinstation en dus uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Zo ontstaat een nieuwe vorm van duurzaam toerisme. Er is een Groene Halte wandeling 'Langs Lieve en Leen' uitgestippeld in het Meetjesland van Waarschoot naar Eeklo, er is een wandeling 'In het Land van Stille Waters' van Bornem naar Temse en een wandeling 'Vlaamse Ardennen' van Opbrakel naar Geraardsbergen.

Bedoeling is dat de wandelaars milieuvriendelijk met trein of bus naar het vertrekpunt reizen, een wandeling maken tot het eindpunt en vanaf het eindpunt opnieuw met het openbaar vervoer terugkeren. Aan de 'Groene haltes' van De Lijn en/of de NMBS hangt informatie uit over de wandelingen. Het concept is afkomstig uit Nederland en werd in Vlaanderen ontwikkeld door TreinTramBus (Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers), beweging voor beter openbaar vervoer. De wandelbrochures zijn te verkrijgen via www.tov.be en in de toeristische infokantoren, in de Lijnwinkels, bij TreinTramBus en via de website www.groenehalte.be. De kostprijs van de brochure bedraagt 1,5 euro.

In het Land van Stille Waters
Deze wandeling voert de wandelaars door de gemeenten Bornem, Hamme en Temse. Het vertrekpunt is het station van Bornem. De korte wandeling van ongeveer 11 km eindigt aan de bushalte van Moerzeke. De lange wandeling (16 km) eindigt aan het station van Temse. De streek van Stille Waters is een aantrekkelijk rivierenlandschap voor wandelaar en natuurliefhebbers. Ook de cultuurliefhebber komt hier aan zijn trekken. In dit ongerept stukje natuur vindt men historische bezienswaardigheden terug met een verhaal: het kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde, de abdij Sint-Bernardus, het veer Mariekerke-Moerzeke en zo verder.


Van Opbrakel naar station Geraardsbergen door de Vlaamse Ardennen
Deze wandeling voert door een prachtig heuvelend landschap en door de bossen van Everbeek en Zarlardinge, deelgemeenten van respectievelijk Brakel en Geraardsbergen. In deze streek is naar Vlaamse normen nog heel wat open ruimte bewaard, wat zich vertaalt in een rijke diversiteit aan fauna en flora. Zowel het vertrekpunt in Opbrakel als het eindpunt aan het station van Geraardsbergen zijn zo uitgekozen dat ze uitstekend bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Om in Opbrakel te komen neemt men de bus vanuit Zottegem of Ronse. Er is minstens elk uur een bus in beide richtingen, ook in het weekend. Vanuit Geraardsbergen kan men vlot per trein alle richtingen uit. Wie de wandeling liever korter houdt, kan na 11 km eindigen in Zarlardinge, want ook daar vertrekt elk uur een bus.

Meetjeslandse Groene Halte wandeling
De Groene Halte wandeling 'Langs Lieve en Leen' loopt van Waarschoot naar Eeklo. De wandeling heeft heel wat te bieden. De wandeling vertrekt aan de kerk van Waarschoot en brengt de wandelaars via 'De Gastels' naar de Lieve, een historisch belangrijk kanaal voor het Meetjesland. Na een aantal kilometer wandelen langs open velden, bereikt men de achterzijde van het provinciaal domein Het Leen. Het domein heeft een zeer rijke diversiteit aan fauna en flora. De wandeling wordt officieel geopend op zondag 20 september om 14 uur. Afspraak aan de bushalte voor de kerk in Waarschoot Dorp.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten