In het kader van Vlaanderen In Actie hebben een aantal RESOC’s (Regionaal Economisch Sociaal Overlegcomité) onder leiding van RESOC Meetjesland, Leiestreek en Schelde de handen in elkaar geslagen om werk te maken van meer duurzaamheid bij de gemeenten en steden in hun werkingsgebied. Dit resulteerde in het DUSCA project. In het kader van dit project ontving RESOC Meetjesland, Leiestreek en Schelde een subsidie van 32.000 euro om met 17 gemeenten alle facetten van duurzaamheid in het lokaal beleid te belichten. Duurzaamheid is tegenwoordig een zeer hot item en Vlaanderen wil tegen 2020 evolueren naar een topregio, waar een nieuw evenwicht is gevonden tussen economische, ecologische en sociaal-maatschappelijke belangen. Meetjesland zit hierbij als goede leerling duidelijk op de eerste rij!
“De bedoeling is om onze lokale besturen een methodiek aan te leren die alles binnen hun eigen gemeente of stad duurzamer laat verlopen. Het gaat hierbij om milieu, mobiliteit, ethisch beleggen, zorg voor natuur, duurzaam personeelsbeleid en nog zo veel meer. Dit alles zal ongetwijfeld belangrijk worden in het kader van duurzaam gemeentebeleid en moet leiden tot een vernieuwende aanpak op talrijke gemeentelijke beleidsdomeinen”, aldus regiocoördinator Frank Geyssens. RESOC Meetjesland, Leiesstreek en Schelde is dan ook verheugd dat een aantal gemeenten en steden in haar gebied de uitdaging wilden aangaan en de voortrekkersrol binnen Vlaanderen opnamen. Hierbij gaat het alvast om de Stad Eeklo en de gemeenten Aalter, Maldegem en Waarschoot.
Op de slotsessie van het DUSCA project, in het Vlaams Parlement toonden de verschillende getuigenissen van de deelnemende gemeenten aan dat de regio Meetjesland, Leiestreek en Schelde zeer betrokken is bij het instellen van een meer duurzame mentaliteit. Van op het spreekgestoelte feliciteerde Minister President Kris Peeters deze regio dan ook uitgebreid voor het geleverde werk: “Onze lokale besturen worden zowel mondiaal als binnen Vlaanderen erkent als de motor van duurzame ontwikkeling. De meerwaarde van dit project en van het meetinstrument dat ontwikkeld is, zit hem in het feit dat het zo’n uitgebalanceerd instrument is geworden. Het is zeer objectief en bezit veel betekenisvolle indicatoren, wat belangrijk is want meten is weten”, aldus Kris Peeters. “Als minister van duurzaamheid kan ik dergelijke waardevolle lokale en regionale initiatieven enkel toejuichen en ik wens dit als minister graag verder te ondersteunen via mijn administratie”.
woensdag 23 september 2009
Meetjeslandse gemeenten zijn pioniers voor duurzame ontwikkeling
Labels:
DUSCA,
Frank Geyssens,
Kris Peeters,
Resoc,
Vlaanderen In Actie
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten