Het Trade for Development Centre organiseert voor het achtste jaar op rij de Week van de Fair Trade. Dit jaar is er de oproep aan alle Belgen om van hun land het ‘Land van de Fair Trade’ te maken. En dit door talrijk deel te nemen aan de diverse activiteiten die plaatsvinden in het hele land gedurende de week. De Week van de Fair Trade is een initiatief van het Trade for Development Centre, in opdracht van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, en in nauwe samenwerking met de belangrijkste spelers op de Belgische Fair Trade markt. Ze slaan allen de handen in elkaar om, een week lang, fair trade in de spotlight te zetten en de Belgen aan te sporen tot een meer verantwoordelijke consumptie.
De campagne van de Week van de Fair Trade mikt dit jaar op álle Belgen. Daarom werd ervoor gekozen om het Belgische symbool bij uitstek, het Atomium, te gebruiken als centrale campagnebeeld. Op deze manier wordt getracht om fair trade dichter bij de mensen te brengen, en hen aan te moedigen om deze producten te integreren in hun wekelijkse inkopen. Er is een uitgebreid assortiment fairtradeproducten beschikbaar en ook heel wat winkels en grootwarenhuizen bieden de producten aan. Tijdens deze eerlijke tiendaagse worden in het hele land animaties, concerten, infosessies, proeverijen enz. georganiseerd. Deelnemers ontvangen tijdens de activiteiten in het kader van de Week van de Fair Trade een paspoort, dat van hen een burger maakt van het Land van de Fair Trade. Dankzij dit paspoort maken ze kans om een prachtige reis te winnen.
Over het hele land worden projecten opgezet door FairTradeGemeenten, scholen, jeugdbewegingen, bedrijven en andere verenigingen. De inhoud van de projecten is divers, maar fairtradevoedsel is nooit ver weg. Eerlijke ontbijten, proeverijen, maaltijden, wijndegustaties, kookworkshops, culinaire stadstochten, enz. De Belg (nader) laten kennismaken met fair trade via de maag is blijkbaar een optie die door velen gesmaakt wordt. Panelgesprekken, tentoonstellingen en muziek, maar ook studie, sensibilisatie, en zelfs eerlijke rozen staan verder nog op het programma.
In Leuven krijgen 5.000 pendelaars een gratis ontbijt en informatie over fair trade aan het Leuvense station. De Stad Lier laat de Lierse horecazaken en de Lierse consumenten kennismaken met het aanbod aan fairtrade- en biowijnen, aan de hand van een degustatie en een gedocumenteerd productieproces ‘van druif tot wijn’. In heel België zullen rozen uitgedeeld worden tijdens de Week van de Fair Trade; als bedanking, als beloning of als aanmoediging. Want eerlijk bloeit het langst! Incourt en zijn deelgemeenten voeren een sensibiliseringsproject rond 7 thema’s. Iedereen aan boord van de eerlijke schuit in Charleroi! Overdag open voor scholen voor een eerlijk ontbijt of voor een leeractiviteit, ’s avonds geanimeerd met fairtradebar, films, lezingen, concerten en zo meer Fairkids op fairtradewereldreis: vertoning van tekenfilms die gemaakt werden door Belgische, Taiwanese, Burkinabese en Braziliaanse kinderen, rond het thema eerlijke handel.
Een prijzenpot van 3.000 euro ligt klaar voor de filmpjes en illustraties die het best de geest van de eerlijke handel weergeven. Het thema “promotie van de eerlijke handel” kan volledig vrij ingevuld worden. De winnaars van deze wedstrijd worden verkozen door een vakjury, en worden bekendgemaakt tijdens de persconferentie over de lancering van de Week van de Fair Trade, die plaatsvindt op 30 september om 13u in het Atomium. Een promotiefilmpje voor deze wedstrijd werd geregisseerd door Steven Buyse (Koppen, Panorama) met Guillaume De Mont (Familie) als fairtradebeatboxer. Mark Borgions (één, Woestijnvis) verbond dan weer zijn naam en kunde aan de illustratiewedstrijd. Dit filmpje alsook de illustratie en alle informatie hieromtrent zijn terug te vinden op www.befair.be .
Het Trade for Development Centre bekroont ieder jaar de beste fairtrade initiatieven. Dit jaar werden de Be Fair Awards uitgebreid met een Be Sustainable Award. De drie Be Fair Awards belonen de beste nieuwe fairtradeonderneming of vereniging, het beste nieuwe fairtrademerk en de beste organisatie van “Zuid/Zuid” eerlijke handel. De nieuwe Be Sustainble Award bekroont het beste initiatief rond duurzame handel met ontwikkelingslanden: de beste organisatie of het meest duurzame merk. Eerlijke handel is niet langer het enige systeem is dat streeft naar evenwichtigere handelsbetrekkingen tussen producenten uit het Zuiden en consumenten uit het Noorden. Ook ethische handel en duurzame handel zoals Rainforest Alliance, FSC en MSC willen, in diverse mate, de sociale en ecologische productiekosten internaliseren. De plechtige prijsuitreiking vindt plaats op dinsdag 6 oktober in het Atomium, in aanwezigheid van de Minister van Ontwikkelingssamenwerking. Link http://www.befair.be
maandag 28 september 2009
Maak van België het Land van de Fair Trade!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten