dinsdag 22 september 2009

Haven van Gent verheugd met onderhandelingen over tweede zeesluis

Het Havenbedrijf Gent is opgetogen met de aankondiging van minister Hilde Crevits dat aanstaande vrijdag de financiële onderhandelingen over de bouw van een nieuwe zeesluis in Terneuzen worden gestart. Bovendien haalde de minister aan dat dit dossier niet wordt gekoppeld aan de verdieping van de Westerschelde. Het was op een werkbezoek van Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken, aan de Gentse haven op dinsdag 22 september dat de minister dit nieuws bracht.

De minister gaf aan dat nu vrijdag 25 september de onderhandelingen met Nederland over de kostprijs voor de bouw van een tweede zeesluis voor het kanaal Gent-Terneuzen worden aangevat. Er staan 3 tot 4 sessies op de agenda om dan tegen eind 2009 een akkoord te bereiken. “De haven van Gent – het Havenbedrijf én tal van prominente bedrijfsleiders - zijn al lang vragende partij voor een tweede zeesluis in Terneuzen”, aldus Sas van Rouveroij van Nieuwaal, voorzitter van het Havenbedrijf Gent. “De huidige zeesluis is momenteel de enige – en dus uiterst gevoelige – toegang voor grote zeeschepen richting Gent. Daarnaast vraagt ook het feit van de almaar groter wordende zeeschepen om een grotere, tweede zeesluis, ten behoeve van de bedrijven en de tewerkstelling in de Gentse havenregio.”

Naast dit goede nieuws voor de Gentse haven stelde de minister ook dat de bouw van een tweede zeesluis niet wordt gelinkt aan het dossier van de verdieping van de Westerschelde. Daan Schalck: “We zijn dan ook verheugd dat de minister ons standpunt ter zake deelt.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten