Het Nederlandse nutsbedrijf Delta heeft het een procedure ingezet om in Borssele (Zeeland) een tweede kerncentrale te bouwen. De wettelijke procedure ter voorbereiding op de vergunningsaanvragen voor kerncentrales is daarmee gestart. Om een kerncentrale te kunnen bouwen en te exploiteren, zijn onder andere vergunningen op grond van de Kernenergiewet en de Wet verontreiniging oppervlaktewateren noodzakelijk. Onderdeel van de aanvraag voor een vergunning is een milieueffectrapport (MER). Het doel van het MER is om het milieu een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming over deze vergunningen.
Oost-Vlaams Gouverneur Denys: ”De bestaande kerncentrale dateert uit 1973 en heeft een vermogen van 500 Megawatt. Er ligt nu een ontwerp om één tot twee kerncentrales bij te bouwen. Het betreft hier kerncentrales van het meest vooruitstrevende type, met een vermogen van 1.250 Megawatt. Die capaciteit kan daardoor oplopen tot 2.500 Megawatt bovenop de bestaande kerncentrale die tot 2033 kan verder werken”. Het eerste MER zal in 2011 afgewerkt worden, de beslissing valt ten vroegste in 2014 en als de bouw tijdig start dan kan de centrale in 2018 opgestart worden.
Gezien de onrust in de Belgische grensgemeenten bij de start van het openbaar onderzoek heeft gouverneur André Denys beslist om informatie te geven over de procedure die de uitbreiding van de kerncentrale meebrengt. Dinsdag 8 september ging gouverneur André Denys samen met Crisiscentrum van de federale regering, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en de bevoegde Vlaamse diensten aan tafel zitten. De diensten van de gouverneur buigen zich over de impact van een dergelijke kerncentrale op de omgeving, de te nemen veiligheidsmaatregelen en werken aan een noodplan. De gouverneur steunt zich in deze zaak op het Euratom verdrag en de Europese MER norm.
Ook aan tafel zaten de burgemeesters van de Vlaamse grensgemeenten die zich in de 30 kilometerzone van de te bouwen kerncentrale bevinden. Het gaat om Knokke-Heist, Damme, Maldegem, Eeklo, Kaprijke, Evergem, Zelzate, Gent, Moerbeke, Stekene en Wachtebeke en Sint-Laureins. Op 29 september is er onder leiding van burgemeester Annick Willems in het Godshuis te Sint-Laureins een informatievergadering voor de inwoners van de betrokken gemeenten. Meer over kernenergie in Nederland op http://www.kernenergieinnederland.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten