maandag 7 september 2009

Freek Neirynck organiseert Gentse dialectlessen.

Freek Neirynck 1 In 2007 begon Freek Neirynck lessen te geven in het Gentse dialect in het Intercultureel Centrum De Centrale, maar ook voor studentenclubs en het verenigingsleven. Hij ging daarbij telkens uit van het nu nog gesproken en gezongen Gents. Maar evengoed maakte hij gebruik van het vergeten geraakte ‘antiek’ Gents. Gentse volksliedjes maken deel uit van zijn werkwijze en eveneens de interactie met het publiek en zijn kennis van het dialect van de Arteveldestad. Met zijn 30-jarige ervaring als presentator van de Artistieke Aperitieven kiest hij vaak ook voor de interviewtechniek met bekende Gentenaars.

In totaal zijn wereldwijd 2500 dialecten met uitsterven bedreigd. Het Gents dialect is cultureel erfgoed en mag dus niet verloren gaan. Het Departement Onderwijs en Opvoeding organiseert daarom, in samenwerking met Freek Neirynck, vanaf september 2009 lessen Gents in het CVO De Bargie, Bargiekaai 1, 9000 Gent. Deze lessen vinden telkens plaats door op een maandagavond (28 september, 5 en 19 oktober, 23 november en 7 en 14 december 2009) van 19.30 tot 21.15 uur. De deelnameprijs bedraagt 14 euro per cursist. Er worden maximum 20 cursisten ingeschreven.

Nadat Freek Neirynck in de jaren ‘60 en ‘70 diverse stukken schreef, leerde hij de specifieke Gentse dialoogstijl van het volkstheater. Vijfentwintig jaar geleden startte hij samen met Luk De Bruyker ’t Spelleke van Drei Kluite, een politiek satirisch gezelschap dat in een sappig Gents volkstaaltje de actualiteit van bekende Gentenaars en mediafiguren op de korrel neemt. Tijdens de Gentse Feesten zijn hun optredens meestal lang op voorhand uitverkocht. Freek Neirynck werkte ook mee aan dialectprogramma’s van BRT Oost-Vlaanderen en mag één elpee en vijf cd’s met nieuwe eigen Gentse volksliedjes op zijn palmares schrijven. Elk jaar schrijft hij een Nieuwjaarslied voor de receptie op het Sint-Baafsplein en minstens één ‘koenfeeransse’ en voor de Gentse Feesten, een revue met spitante teksten en pikante liedjes. Eind 2008 nam hij het initiatief om ‘’t Joar van ’t Gensche dialect’ te lanceren samen met de 'Gensche Sosseteit en ‘ ’t Spelleke van Drei Kluite’. Andere Gentse volkstheaters volgden zijn oproep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten