maandag 7 september 2009

Design Museum Gent heeft druk jaar voor de boeg.

Ring en hangerHet Design museum Gent heeft een druk tentoonstellingsprogramma. Tijdens een persconferentie gaf schepen Lieven De Caluwe tekst en uitleg bij het programma voor het komende jaar. En het mag gezegd worden: het Designmuseum staat in de steigers, maar achter die steigers wordt er hard gewerkt. Het accent ligt komend jaar op 20ste eeuwse vormgeving. Aansluitend bij de collecties varieert het thema van art nouveau tot hedendaags design. Hierbij wil het museum het beste van hier confronteren met het beste uit het buitenland. Toch verliest het Design Museum talent van eigen bodem niet uit het oog. Vaak worden er twee tentoonstellingen samen georganiseerd die versmelten tot het beste van twee werelden.

Vrijdag 2 oktober 2009 tot zondag 24 januari loopt er in het Drents Museum Assen tentoonstelling waarbij het Design Museum Gent zich engageert een selectie uit eigen collecties Belgische Art nouveau en art deco tentoon te stellen in Drenthe. Er is een selectie gemaakt van meubilair, glaswerk, serviesgoed, zilverwerk en textiel. Er worden ook interieurontwerpen van Henry van de Velde en Victor Hugo te zien zijn. In Gent wordt de lege plek ingenomen door een prachtige art nouveau veranda afkomstig uit een herenwoning op de Kortrijksesteenweg te Gent.

In het najaar 2010 komt het Drents Museum Assen met een selectie uit eigen collecties naar Gent. Aan de hand van objecten uit de collectie van het Drents Museum Assen wordt een overzicht gebracht van de Nederlandse toegepaste kunsten uit de periode ca. 1885-1935. Het gaat om een ware bloeiperiode in de geschiedenis van de Nederlandse kunst, waarvan het belang nauwelijks onder doet voor dat van de Gouden Eeuw. Kenmerkend is dat veel kunstenaars zich op meerdere werkterreinen hebben begeven, veelal gedreven door de wens een breder publiek te bereiken dan de gegoede elite.

Zaterdag 31 oktober tot en met zondag 7 februari 2010: Aartel, Tsjechisch kubisme.
In samenwerking met Museum Toegepaste Kunsten Praag
De Wiener Werkstätte waren inspiratiebron voor de Tsjechische Artel Coöperatieve, kunstambachtelijke ateliers voor keramiek, textiel, tapijten, meubelen en metaalwaren. In tegenstelling tot commerciële ondernemingen werd de Artel Coöperatieve hoofdzakelijk gedreven door ideologische en kunstzinnige uitgangspunten. De coöperatieve verkocht de ontwerpen via verschillende winkels. Via tentoonstellingen zorgden ze voor de nodige uitstraling.

Tegelijk is er de overzichtstentoonstelling Siegfried De Buck, Juweelontwerper en zilversmid.
Ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag presenteert Design museum Gent een overzicht van zijn werk. Als hedendaags juweelontwerper en zilversmid speelt Siegfried De Buck een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Belgische edelsmeedkunst. Zijn carrière, waarin vakmanschap en elegantie centraal staan, beslaat meer dan dertig jaar en getuigt van een grote persoonlijkheid. Door zijn voortdurende drang naar vernieuwing ontstaan binnen zijn vormgeving verschillende stijlperiodes.

Vrijdag 26 februari tot en met zondag 6 juni 2010: Richard Hutten.
De Rotterdammer Richard Hutten is een van de bekendste en meest onconventionele Nederlandse ontwerpers. Hij studeerde af in 1991 aan de Design Academy in Eindhoven en verwierf al vrij snel internationale erkenning. Met zijn eigen designstudio maakt hij meubel-, product-, interieur- en tentoonstellingsontwerpen. Hutten is conceptueel ontwerper, maar zijn ontwerpen zijn stuk voor stuk heel functioneel. Vaak heeft het object zelfs meerdere functies. Design museum Gent geeft Hutten de opdracht de tentoonstelling zelf vorm te geven. Het resultaat zal de overtuigende, typerende hand van Hutten laten zien.

Tegelijk is er de tentoonstelling The Scandinavian Touch in Belgian Furniture.
De tentoonstelling toont het resultaat van een onderzoek gevoerd binnen het Departement Architectuur en Beeldende Kunst van de Provinciale Hogeschool Limburg, onder leiding van kunsthistoricus Koen Van Cleempoel en interieurarchitect Gilberte Claes. De invloed van het Scandinavisch meubel op Belgische ontwerpers in de naoorlogse periode werd uitgespit. Volgens stilistische en technische parameters werd een selectie gemaakt van Scandinavische meubels uit de periode 1951-1966 die een inspiratiebron waren voor Belgische ontwerpers.

Zaterdag 3 juli tot en met zondag 24 oktober 2010: Piet Stockmans, retrospectieve.
Al meer dan veertig jaar koestert Piet Stockmans het medium porselein in al zijn facetten: hij ontwerpt industrieel geproduceerd serviesgoed, hij vervaardigt ambachtelijke objecten en hij creëert artistieke installaties. In zijn werk vloeien vorm en inhoud in elkaar. Hierbij speelt de herhaling een belangrijke rol. Het repetitieve eigen aan het industriële proces vertaalt zich in een artistiek expressiemiddel in zijn werk. Door zijn origineel, veelzijdig en grensverleggend omgaan met porselein, bekleedt Stockmans een unieke plaats in de Vlaamse designwereld en is de tentoonstelling meer dan verdiend.

Najaar 2010: Maarten Van Severen, een universeel designicoon
In 2009 werd de ‘The Maarten Van Severen Foundation’ opgericht. Een van de doelstellingen bestaat erin initiatieven te stimuleren en samenwerkingsverbanden aan te gaan om het werk van Van Severen levendig te houden. In dit kader past de tentoonstelling ‘.03. Maarten Van Severen’. Aan de hand van verschillende modellen, prototypes, tekeningen en foto’s wordt de ontwikkeling geschetst van de ‘.03.’, de stoel waarmee Maarten Van Severen internationale bekendheid heeft verworven.


Design Museum Gent, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent. Tel 09/267 99 99, email: museum.design@gent.be
Toegangsprijzen: 5 euro, jongeren -19 jaar en volwassenen met lerarenkaart: gratis
Reductietarief 3,75 euro (groepen van minimum 15 personen, jongeren van 19 tot
26 jaar, senioren 55+)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten