zaterdag 5 september 2009

Feeling Wonen bekroont mooiste tuin van Vlaanderen.

Mooiste Tuin 04

Voor de tweede keer gingen Feeling Wonen en Bosch op zoek naar de mooiste tuin van Vlaanderen. Vaak liggen deze tuinen goed verscholen en blijft het intensieve en bewonderenswaardige werk van tuinliefhebbers onopgemerkt. Een mooie tuin is bovendien de passie van de tuineigenaar. En het is net die passie die beloond wordt in de “Mooiste Tuin”. Het is niet het werk van de architect, maar de groene vingers van eigenaar die beloond wordt. Maar met deze wedstrijd willen de organisatoren vooral de vele prachtige tuinen die Vlaanderen rijk is een forum geven.

Mooiste Tuin 27Groene Vingers presentator Koen De Bouw kreeg samen met een professionele jury de moeilijke taak om uit een honderdtal inzendingen de mooiste tuin te kiezen. De inzendingen waren van een verrassend hoge kwaliteit. De jury koos voor de tuin van de familie De Spae - Van Dichel uit Evergem. Het onderhoud van de tuin wordt voor de winnaars alvast een stuk gemakkelijker dankzij het prijzenpakket ter waarde van 2.000 euro. Daarnaast kreeg de familie De Spae - Van Dichel een uitgebreide reportage over hun tuin in het magazine Tuinen van Feeling Wonen. Ook burgemeester Erik De Wispelaere was aanwezig op de officiële overhandiging door de firma Bosch. Hij wenste Daniël en Gisèle van harte geluk met hun mooie tuin. Hun tuin kreeg in elk geval de nodige aandacht op de website van de gemeente Evergem

Toen Daniël en Gisèle er in 1968 kwamen wonen, was er geen sprake van een tuin. De eigenaars werkten 40 jaar lang met ups en downs aan hun mooiste tuin. Ze slaagden er in om zonder tuinarchitect perspectieven te creëren én op elkaar af te stellen. De tuin bezit een rijke variatie aan planten en een grote afwisseling in structuur, terwijl het toch één harmonisch geheel is. De woning en de tuin lopen ook in elkaar over dankzij de klimmers op de muren en bomen dichtbij. Dat laatste laat zien hoe de tuin door de familie als een echte leefruimte gebruikt wordt.

Mooiste Tuin 07De tuin groeide met de levensloop van de eigenaars mee. Toen de kinderen klein waren, vormde de zandbak en het gazon de centrale plaats van de tuin. Later kwam er een vijver bij en stilaan kwam er plaats voor vaste plantenborders en schaduwhoekjes met bodembedekkers. De tuin charmeert vooral door de sprookjesachtige sfeer. Dat komt niet in het minst door de buxuswolken die de gedreven Daniël zelf kweekte en in een golvende beweging snoeit, maar ook door de beeldhouwwerken van onder meer Walter De Buck en Dirk De Keyzer die hier tot hun volle recht komen. Dit is de passie voor tuinieren die met de “Mooiste tuin van het jaar” beloond wordt.

Een volledige serie foto’s over de tuin en de bekroning is te bewonderen door op de inleidende foto te klikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten