donderdag 6 augustus 2009

Waarschuwing voor hooggedoseerde ecstasy en mephedrone

Recente analyses van inbeslaggenomen XTC tabletten tonen aan dat er opnieuw gevaarlijk hoge concentraties van het werkzame product MDMA aanwezig zijn in deze tabletten. Gebruikers kunnen hierdoor een te hoge dosis binnenkrijgen met ernstige risico’s voor hun gezondheid tot gevolg. Ook in 2008 werden regelmatig hooggedoseerde tabletten XTC tabletten teruggevonden. De tabletten die recent in de provincie Antwerpen aangetroffen werden waren blauw, driehoekig en vertoonden het Mitsubishi logo. Ze bevatten meer dan 130 mg MDMA per pil. Eén pil is daarmee 2 tot 3 keer zo sterk als de een gebruikelijke XTC tablet. De kans op het nemen van een te grote dosis neemt hierdoor sterk toe, zeker bij onervaren gebruikers.

Daar komt bij dat een hogere dosis MDMA meer schade teweegbrengt aan de hersenen. Hoog gedoseerde tabletten zijn dus niet alleen gevaarlijker door hun acute effecten, maar ook door hun effect op lange termijn. Een overdosis ecstasy (MDMA) kan leiden tot een gevaarlijk verhoogde lichaamstemperatuur, hartritmestoornissen, sterke bloeddrukstijging, stuiptrekkingen en verwardheid. De kleur, het logo en andere uiterlijke kenmerken van de tabletten veranderen regelmatig, men weet dan ook nooit met zekerheid hoeveel werkzame stof de tablet die men koopt bevat en wat de effecten zullen zijn.

Naast deze hooggedoseerde MDMA werd er zeer recent ook voor het eerst Mephedrone in België aangetroffen. Deze stimulerende stof werd aangetroffen in een wit poeder. De stof heeft een oppeppend effect, maar kan ook een invloed hebben op de ervaren emoties. De effecten gelijken daarmee op deze van methcathinone en methamfetamine, al zijn ze meestal korter van duur. Mogelijke negatieve of gevaarlijke effecten zijn hierbij bloeddrukstijgingen, verhoogd hartritme en verminderd inschattingsvermogen bijvoorbeeld om het belang van bepaalde gebeurtenissen te relativeren.

Voor meer info over veilig en gezond uitgaan verwijzen we naar www.druglijn.be en www.partywise.be en www.myspace.com/partywisefriends. In Brussel bestaat het “Quality nights” netwerk van uitgaansgelegenheden die zich bewust zijn van de mogelijke gevaren van druggebruik en die jongeren een aangepast kader bieden: www.qualitynights.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten