woensdag 19 augustus 2009

Jazz zesdaagse in het Gentse Zuidpark

Jazz 09 (04)De 16e editie van Jazz in ’t Park vindt plaats in het Gentse Zuidpark van vrijdag 28 tot en met zondag 30 augustus en van vrijdag 4 tot en met zondag 6 september 2009. Er staan 18 groepen op de affiche. Op één groep na zijn alle namen bekend voor 2009. Deelnemers zijn het Amina Figarova Sextet als absolute Europese topper, heel wat groepen met Gentse roots en diverse nieuwe groepsprojecten. Een aantal nieuwe cd’s wordt voorgesteld. De langverwachte dubbel-cd met opnames van de voorbije feestelijke 15de editie is nu ook beschikbaar.

De laatste jaren verwelkomt dit stadsfestival gemiddeld 20.000 bezoekers en het is daarmee een van de grootste openluchtjazzfestivals van ons land. Jazz in ’t Park wil alvast een zo breed mogelijk publiek laten kennismaken met de hedendaagse Belgische jazz, door gratis maar hoogstaande concerten te programmeren in het gezellige Gentse Zuidpark. Aan de succesformule wordt alvast niet geraakt: zowel gevestigde waarden als talent van eigen bodem brengen zowel licht verteerbare jazz als met het moeilijkere genre. Rond middernacht worden dan opnieuw klassieke en authentieke jazzdocumenten geprojecteerd onder de noemer ‘Jazz on Film’.

Tijdens het laatste festivalweekend van Jazz in ’t Park 2008 werden alle avondconcerten in het Gentse Zuidpark gecapteerd door de studenten van de producersopleiding van de Hogeschool Gent onder leiding van docent Guyri Spies. De dubbel-cd laat selecties horen uit de concerten van saxofonist Ben Sluijs met zijn groep ‘The Unplayables’, van de JazzLab Series All Stars Band en van saxofonist Jeroen Van Herzeele, die carte blanche kreeg voor een speciaal project met een internationale line up, Fabian Fiorini, Giovanni Barcella, Jean-Jacques Avenel. De dubbel-cd is niet alleen een tastbare, hoorbare en blijvende herinnering aan 15 jaar Jazz in ’t Park, maar ook een registratie van de festivalsfeer en van de virtuositeit en inventiviteit van de artiesten. Organisator-programmator Jan Schiettekatte stond in voor de productie en betrok de drie bandleiders Ben Sluijs, Frank Vaganée en Jeroen Van Herzeele optimaal in de samenstelling en selectie van de nummers. Er werden alvast duizend cd’s geperst, die aan 10 euro worden verkocht in de Stadswinkel (Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent en aan de balie van de Dienst Feestelijkheden, Gasmeterlaan 107.

Zoals voor elke editie houdt de programmator Jan Schiettekatte de vinger aan de pols. Alvast heel bijzonder is de aanwezigheid van het Amina Figarova Sextet, een Europese topgroep met enkele Vlaamse jazzmusici. Amina is een van de meest productieve jazzcomponisten en getalenteerde jazzpianisten in Europa. Ze is er in geslaagd een eigen verfrissende sound te creëren na diverse aspecten van de avant gardejazz te hebben verkend. Met haar recentste cd 'Above the Clouds' stond ze vijf maanden ononderbroken in de top 50 van de 'USA Jazzweek Jazzcharts'.

Uit het aanbod van JazzLab Series werden vier groepen geselecteerd: het Marcello Moncada Space Quartet omwille van hun avontuurlijke muziek op de grenzen tussen culturen en genres; de frisse jazz van Bender Banjax, vorig jaar nog winnaar van Jong Jazztalent Gent; de Yves Peeters Group die zijn debuut-cd voorstelt op JITP en het Carlo Nardozza Quintet dat zijn tweede cd voorstelt, met special guest Gwen Cresens als accordeonist.

Een aantal artiesten stellen op Jazz in ‘t Park hun nieuwe cd voor: Chris Mentens Jazz Van, WoFo en het Mahieux Vantomme Quartet. Uitkijken is het ook naar het Toine Thys Organ Trio waar Arno Krijger met zijn hammondorgel B-III een feestelijke, energieke set belooft. In het Steven Delannoye Quartet is het dan weer genieten bij het samenspel van twee generaties jazzmusici: de ritmesectie Dré Pallemaerts-Nic Thys met de piano en saxofoons van Christian Mendoza-Steven Delannoye.

Ook de actieve Gentse jazzscene heeft elk jaar zijn weerspiegeling in de affiche, met groepen uit Gent of met Gentse roots. Zoals Misstriohso, het nieuwste project van trompettiste Marie-Anne-Standaert. Zola, met muzikanten die pas afgestudeerd zijn aan het Conservatorium. Het Brick Quartet, rond frontman Matthias van de Wiele. De Gentse gitarist Frederik Leroux met een Duitse, drukgesolliciteerde ritmesectie en Hijazz, die door het Gentse productiehuis Zephyrus wordt gelanceerd als een groep die de grenzen van de jazz en de oosterse muziek aftast en tegelijk een sterke melodieuze kwaliteit etaleert.

De selectie van het (Brusselse) Youth Jazz Orchestra kadert dan weer in de ambitie van het festival om jonge musici ervaring in samenspel te laten opdoen voor een livepubliek, en dit onder leiding van een topjazzmuzikant, zoals trompettist Bert Joris, van wie het collectief ook composities brengt. Dit initiatief loopt in samenwerking met het Brussels Jazz Orchestra en met Jeugd en Muziek Brussel/Vlaanderen.

Met Octurn ‘7 eyes’ ten slotte heeft Jan Schiettekatte een bijzondere band. Vorige zomer al programmeerde hij ‘Octurn’ op het Emile Braunplein in het kader van het eenmalige initiatief ‘Gent Jazz Festival meets Jazz in ’t Park’. Octurn concerteerde toen met een project waar de basis werd gelegd voor ‘7 Eyes’, waarvoor Bo Van der Werf en Jozef Dumoulin nu alle composities gefinaliseerd hebben. Octurn is een intrigerend ensemble dat muzikaal onmogelijk in een vakje is onder te brengen door zijn ongewone mix van stijlen en uniek klankenpalet.
'Jazz in ‘t Park' wil de mythe ontkrachten dat jazz iets zou zijn voor de nachtelijke uren, voor rokerige kroegen of voor een intellectueel of highbrow publiek. Daarom is het Zuidpark als locatie gedroomd en uniek. Twee jaar terug werd het park harmonieus heraangelegd met wandelpaden, graspartijen, fonteinen en een speeltuin voor de kinderen. Tijdens het festival vormen podium, zitbanken, drank- en eetstandjes en infochaletjes één groot openluchtdorp tussen de hoge bomen. Er heerst een aangename, relaxte sfeer. Zelfs voor Gentenaars is het park telkens een ontdekking van een stuk groene long die ze vergeten waren of niet kenden. Bij minder goed weer blijft het publiek beschut tegen mogelijke regen door sierlijke tentzeilen die één worden met de bomen. Men vindt er een optimale festivalsfeer met standjes met eten en drank aan matige prijzen.

Praktisch : Jazz in 't Park 2009: 18 gratis concerten op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 augustus en op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 september 2009 in het Zuidpark Gent. Middagconcert van 12.15 tot 14 uur. Avondconcerten om 19.30 en 22 uur. Na de avondconcerten, ‘Jazz on film’, eveneens gratis. Ondergrondse parking aan Zuidpark.
Het programma: http://www.gent.be/Jazz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten