dinsdag 18 augustus 2009

Accenta Jaarbeurs: ontmoetingen tussen culturen.

Accenta09-12De Stad Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen, de Universiteit Gent en de Internationale Jaarbeurs van Vlaanderen verwelkomen Izmir als eregast op de 64e editie van de Accenta Jaarbeurs. Deze veelzijdige beurs en haar nevenactiviteiten vinden plaats in Flanders Expo en de Gentse binnenstad, van 12 tot en met 20 september. Op de beurs zelf stellen zowel Izmir als de grote Turkse gemeenschap in Gent zich uitgebreid aan het publiek voor. Aan de hand van een Turks dorp, culturele activiteiten op en naast de beurs en economische seminaries ontdekt u waarom Izmir dit jaar te gast is. Na de beurs volgt nog een wetenschappelijk seminarie rond de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Na landen als China, Vietnam, Zuid-Afrika en India wordt dit jaar de Turkse regio Izmir in de schijnwerpers gezet. Het gastland zal zich uitgebreid voorstellen door streekproducten aan te bieden en informatie te geven in een groot erepaviljoen. Op het podium ernaast creëren de Egeïsche Universitaire Volksdansgroep en het stadsorkest van Izmir extra Turkse sfeer. Er is bovendien rekening gehouden met de ramadan door extra activiteiten te organiseren tijdens de nocturnes. Ook het Suikerfeest op zondag 20 september wordt gevierd: een volksdansgroep uit Izmir is die avond te gast in De Centrale.

In Gent leeft een grote gemeenschap van Turkse migranten: meer dan 1 op 20 inwoners is van Turkse afkomst, in de Gentse kernstad zelfs 1op 8. Het is dus logisch dat niet alleen Izmir, maar ook de Turkse gemeenschap uit Gent zich op Accenta voorstelt. In het speciaal hiervoor gecreëerde Turks dorp maakt u kennis met de Turkse verenigingen en met de integratieprojecten van de Stad Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen. En tijdens de opening van het Turks dorp, op maandag 14 september, ondertekenen de Arteveldehogeschool en de Dokuz Eylül Universiteit uit Izmir een ‘Memorandum of Understanding’.

Ook de Stad Gent stelt in het Turks dorp verschillende van haar diensten en projecten voor. De Gebiedsgerichte Werking brengt haar projecten onder de aandacht. Diversiteit en Gelijke Kansen slaat een diversiteittent op en stelt haar ‘Meldpunt Discriminatie’ voor. Ook de stadsdiensten en projecten van Internationale Samenwerking, Voorlichting, Gentinfo, Toerisme en de Integratiedienst zijn aanwezig. De rode draad doorheen deze waaier aan standen is het strategisch plan Gent 2020 en het project Gent over Morgen, dat elke Gentenaar uitnodigt om zijn visie te geven over Gent in 2020. In het Provinciehuisje zet de Provincie Oost-Vlaanderen een aantal activiteiten in de verf.

Het Turks Dorp is dé plaats waar het Oosten het Westen cultureel ontmoet. Het duo Willem Vermandere en Mustafa Avsar brengt op 15 september een kruisbestuiving tussen Turkse en West-Vlaamse muziek. Op 17 september pakt het LODOS ensemble uit met een uniek repertoire, geïnspireerd door traditionele Turkse liederen en oriëntaalse thema’s. De reizende tentoonstelling ‘40 jaar Turkse Migratie’ toont foto’s van de migratie en het dagelijkse leven van de Gentse Turken (fotografe Lieve Colruyt).

Zowel Izmir als Gent en Oost-Vlaanderen zijn economisch bloeiende regio’s. Van deze jaarbeurs wordt dankbaar gebruik gemaakt om de samenwerking te versterken tussen Vlaamse en Turkse ondernemers. Vier seminaries voor bedrijven en academici helpen een handje in de verdere ontwikkeling van deze economisch sterke regio’s. Op maandag 14 september start het economische luik van Accenta met een seminarie voor Turkse en Vlaamse bouwondernemers. De dag nadien komen de economische mogelijkheden per kernsector in Vlaanderen en Izmir aan bod. Tijdens het economische seminarie voor havenbedrijven op 16 september wordt de nieuwe containerlijn tussen Gent en Izmir geopend. Tot slot, maar niet in het minst, zijn alle (startende) ondernemers op 17 september welkom op de Infomarkt. Turkse en Vlaamse ondernemersgeesten kunnen hier terecht met vragen rond de opbouw van een eigen zaak, vergunningen, personeel en opleidingen.

Gent en Turkije serveren een waaier aan cultuuractiviteiten, gaande van volksdansgroepen, een heus Turks filmfestival en stand-up comedy tot tentoonstellingen in de Gentse bibliotheken. Negen dagen lang brengen de Izmir Metropolitan Municipality Armonian Orchestra en de Aegean University Folk Dance Group muziek en dans uit Turkije in Flanders Expo. De Egeïsche Universitaire Volksdansgroep uit Izmir is een van de vele producties die dit jaar het programma van van OdeGand opfleuren. Dit grote openingsfeest van het Festival van Vlaanderen vindt plaats op zaterdag 12 september vanaf 13 uur op en langs de Gentse binnenwateren. Een week later, op zondag 20 september, viert dan dezelfde volksdansgroep uit Izmir ‘s avonds de start van het Suikerfeest in De Centrale .

Ontdek een aantal Turkse filmtoppers tijdens het Turkse Filmfestival in Kinepolis Gent, van maandag 14 tot en met vrijdag 18 september. Elke dag is er om 20 uur een kaskraker van Turkse origine. Het programma vindt u op de website www.kinepolis.com/events. Van dinsdag 6 tot zaterdag 17 oktober haalt het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen – Gent dan weer films van over heel de wereld naar Gent, waaronder enkele sterke Turkse smaakmakers. De tentoonstelling ‘Laat je inspireren… De vrouwelijke pionieren van Turkije’ is een tentoonstelling van de socioculturele vereniging Misra. Ze bestaat uit veertien portretten van vrouwen die door de geschiedenis van de Turkse republiek heen een pioniersrol vervulden. Maandag 17 augustus – zaterdag 19 september 2009, Hoofdbibliotheek Gent (Zuid), inkomhal.

De Accenta consumentenbeurs is een vaste waarde in het beurslandschap: meer dan vierhonderd exposanten met meer dan duizend producten en diensten heten u welkom in Flanders Expo. Met zijn 30.000 m2 is Accenta de grootste Jaarbeurs van Vlaanderen en het niet te missen event bij de start van het najaar. Traditiegetrouw kan de eregast op heel wat belangstelling rekenen. Aan de ingang van de beurs proeft de bezoeker van een rijk, cultureel aanbod uit Izmir-Turkije. En in het erepaviljoen van ruim 1.000 m2 toont de eregast zich van z’n mooiste kant. Maar er is meer… Om in te spelen op de hooggespannen verwachtingen van de meer dan honderdduizend Accenta bezoekers worden tal van activiteiten georganiseerd.

Het ruimteverblijf van Gentenaar Frank De Winne zal voor niemand onopgemerkt blijven. Reden genoeg om het wetenschapsdorp in het teken van de ruimtevaart te plaatsen. In samenwerking met Dirk Frimout en de Euro Space Society wordt een ruimte van ongeveer 4.000 m2 ingericht met alles wat betrekking heeft op deze sector. Het doel van dit dorp is om het brede publiek op een leuke en toegankelijke manier in te lichten over ruimtevaart en wat de impact van ruimtevaart is op ons dagelijks leven. De Vlaamse regering, de Associatie UGent, VUB en Technopolis zijn maar enkele van de vele partners. Op donderdag 17 september wordt er zelfs een rechtstreeks contact gemaakt met Frank De Winne in de ruimte, dit in het internationale gezelschap van een tiental astronauten en kosmonauten en meer dan tweeduizend jongeren uit het Vlaamse secundair onderwijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten