zondag 12 juli 2009

Speelpleinwerk in de kijker

Afgelopen donderdag offerden in Oost-Vlaanderen alleen al honderden jonge mensen vrijwillig hun kostbare tijd op om het beste van zichzelf te geven. Vaak zijn ze van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de weer om voor te bereiden, te vergaderen, zich te verkleden, te spelen, te begeleiden, op te ruimen, te evalueren. En gelukkig met het verdiende resultaat: elke dag trekken duizenden kinderen met een brede glimlach richting het speelplein. Op het speelplein kan er dan ook nog écht gespeeld worden: kampen bouwen, trouwen met een prinses, haarvlechten leggen of putten graven. Het spelen op zich staat centraal en dat kunnen wij alleen maar toejuichen! Het enthousiasme van kinderen en ouders neemt dan ook toe. Speelpleinwerk is intussen zo een sterk maatschappelijk gegeven geworden, dat niemand er nog naast kan kijken.

Speelpleinwerking In Gentbrugge bezochten we het project Speelse Wijken, een nieuwe vorm van speelpleinwerking, waarbij de buurtbewoners en de Jeugddienst de handen in elkaar slaan om de kinderen een leuke vakantie te bezorgen. Jeugdwerkster Astrid Van de Sompel: “Buurtbewoners willen in hun wijk heel graag een speelpleinwerking, maar soms is er geen of te weinig aanbod voor de kinderen in de buurt. Wegens te hoge verwachtingen en allerlei voorwaarden werd er vaak afgehaakt”. De jeugddienst gaat in de wijk op zoek naar een peter of meter die de speelpleinwerking samen met de Jeugddienst in goede banen leidt. De Jeugddienst voorziet een financiële vergoeding voor de monitoren en het materiaal en ondersteunt vooral door het project inhoudelijk.

In de wijk Vogelhoek zijn vooral Geert Colle en zijn echtgenote actief. Geert Colle: “Mijn vrouw en ik hebben 13 jaren buurtkinderwerk gedaan tot onze eigen kinderen volgroeid waren. Ondertussen merkten de mensen van de gebiedsgerichte werking dat onze wijk geen initiatieven kende. David Slosse en Nathalie Desmet maakten ons warm voor een Wijk-aan-zet evenement. Via de formule 'speelse wijk' heb ik me aangemeld als peter, Paul Helderweird werd assistent-peter”. De structuur met eenvoudige spelen, ingekleed in een verhaal, roept herinneringen op uit het verleden, en bij slecht weer is de garage een plaats is voor kinderen. Geert Colle: “Mijn wens is dat er iets groeit in de wijk. Traag, maar gestaag; zoals de natuur. Mensen worden ook niet in één jaar volwassen. Het was een leuke verrassing om de eerste dag speelse wijk één van de monitrices te herkennen, die als kind in onze kinderklub gezeten had”!

Deze zomer loopt opnieuw het provinciale project rond inclusieve speelpleinen. De provincie Oost-Vlaanderen tracht samen met VDS, Oranje, Sjalom en VFG Jong de Oost-Vlaamse speelpleinen actief en bewust 'inclusief' te laten werken. Zij zetten voortaan hun deuren open voor kinderen met een beperking, waarbij samenspelen van álle kinderen centraal staat. De speelpleinen die deze zomer een inclusieve werking hebben en hier intens bij worden begeleid tijdens hun inspanningen: Aalter-Bellem, Sloeberslot Assenede/Boekhoute, Gouden Leeuw Belsele, Bartje Beveren, Tureluur Destelbergen, ’t Ges Eeklo, Evergem, Gavere, Pinokio Herzele, Rollebolle Laarne, Joepla Lochristi, Maldegem-Kleit, Melle, Suikerspin Moerbeke-Waas, Riebedebie Stekene, Spegt Temse, Wesp Wetteren en ’t Hemelrijk Zottegem.

Bovendien organiseert VDS samen met de jeugddienst van Gent deze zomer 2 spetterende bouwweken op kindermaat. Dit nieuwe project moet het bouwen en avontuurlijk spelen van de Gentse kinderen stimuleren, er zal dus flink getimmerd en geverfd worden deze zomer. Tijdens de eerste week van augustus rijden ze rond met de bouwkamjonet. Deze zal elke namiddag halt houden op een openbaar terrein, waar kinderen vrijblijvend mee kunnen bouwen. De derde week van augustus (20 tem 24 augustus) komt er een vaste bouwspeelplaats, gelegen aan de Site (Rabot), waar ook het speelplein van El Paso dan werking heeft. Nabijgelegen speelpleinwerkingen worden telkens uitgenodigd om mee te komen bouwen. Een aantal Oost-Vlaamse speelpleinwerkingen organiseert ook een speciaal evenement, een ‘OpenSpeelpleinDag’ of andere speelse hoogtepunten. Meer info op http://www.speelplein.net

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk organiseert deze zomer dan weer 2 toeren binnen de Oost-Vlaamse grenzen. Op dinsdag 14 juli is er een fietstoer doorheen allerlei speelinitiatieven in Gent. De tweede toer trekt met minibusjes op pad op donderdag 23 juli en doet de speelpleinen van Zottegem, Laarne, Hamme-Zogge en Beveren aan. Meer info over deze én andere toeren in speelpleinend Vlaanderen vindt u via de link www.speelplein.net/data/folder_bustoeren_2009.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten