vrijdag 10 juli 2009

Gent beslist over nieuw sportcomplex Rozenbroeken.

In 2006 begon het Gentse stadsbestuur de zoektocht naar een geschikte privé-partner om in een publiek-privaat samenwerkingsverband (PPS) op de sportsite Rozebroeken in Sint-Amandsberg een 50m-bad en een multifunctionele sporthal te realiseren. 5 Inschrijvers dienden een kandidatuur in; daarvan werden 2 groepen (S&R en Sportoase) uitgenodigd om een offerte in te dienen. Uiteindelijk kon het voorstel van S&R het college en TMVW het meest bekoren. S&R (bestaande uit: Innopa, Artabel, Van Hout, Egta, Cegelec en Lotec) is een solide PPS partner voor het ontwerp, de financiering, de bouw, het onderhoud en de exploitatie van een multifunctioneel sportcentrum. Zij realiseerden onder meer de zwembaden van Pelt en Lier. Ook de zwembaden van Merelbeke, Overijsse en Ninove werden door hen ontworpen. Maar S&R beschikt ook over de expertise van haar partners zoals Vanhout, die zwembaden voor onder meer SunParks bouwt.

Naast een olympisch bad (50 op 25m) met 2 beweegbare bodems, een omnisporthal met 4 sportterreinen, 2 gevechtssporthallen en een uitgebreide horeca, voorziet S&R
een zeer attractief waterrecreatieaanbod. Daarbij springen vooral de wildwaterbaan, een golfslagbad, de indoor surfpool en een ‘magic oval’ in het oog. Voor de allerkleinsten is er een kinderbad met speeltuigen en voor de iets grotere kinderen een dynamische waterspeeltuin. Voor wie het allemaal rustiger mag zijn er de warmwaterlagune en het wellnessgedeelte met sauna en stoombad. Tijdens de bouw zal de bestaande sportinfrastructuur zijnde het zwembad en de sporthal onverminderd open kunnen blijven. Voor het sportbad en de sporthallen zullen de klassieke tarieven, zoals door de Stad Gent vastgelegd, gehandhaafd worden. Zo zal een zwembeurt voor volwassen Gentenaars 2,75 euro kosten, net zoals in de andere zwembaden.

De Stad Gent en TMVW waren bijzonder gecharmeerd door de gedurfde architectuur die dankzij het gebruik van natuurlijke materialen perfect integreert in de groene parkomgeving. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar het milieu: gebruik van hout met een FSC label, rietfilter, behandeling regenwater tot zwemwater, gebruik hernieuwbare energiebronnen (een fotovoltaïsche centrale van 6.000 m², warmtekrachtkoppeling, …) hierdoor zal het sportcentrum Rozebroeken het energiezuinigste sportcomplex van België worden). Na het bouwverlof zullen de Stad Gent en TMVW verdere onderhandelingen met S&R aanknopen om ten laatste tegen einde 2009 een overeenkomst met betrekking tot het ontwerp, de financiering, de bouw, het onderhoud en de exploitatie van dit sportcomplex te kunnen afsluiten. Er werd tevens ook beslist om de opdracht niet toe te wijzen aan Sportoase. In september 2009 zal het ontwerp toegelicht worden in de gemeenteraadscommissie Sport. Tevens zullen de betrokken sportclubs uitgenodigd worden op een informatievergadering begin september.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten