maandag 13 juli 2009

11 juli: Gent cultuurstad, Oost-Vlaanderen cultuurprovincie

In zijn 11 juli toespraak benadrukte provinciegouverneur Andre Denys de aandacht voor al die Oost-Vlamingen die binnen onze Vlaamse gemeenschap een erkenning kregen, een bewijs van de rijkdom aan cultureel talent in onze provincie. Maar talent gedijt het best in een omgeving die inspirerend werkt en die beschikt over een bepaalde traditie. André Denys: “Gent en onze provincie hebben een rijke traditie en zijn als omgeving een geschikte inspiratiebron”. Maar Oost-Vlaanderen is méér dan Gent: de meeste gemeentebesturen zijn erg trots op hun cultureel erfgoed en hun bruisend cultureel leven. Landelijke kunstacademies floreren als nooit tevoren. Er zijn een 20-tal rockfestivals in de provincie die een schitterend podium vormen voor onze jonge wolven.

Gouverneur Denys verwees niet alleen naar de uitzonderlijke cultuurtraditie en de historische gebouwen, maar ook naar de talrijke uitdagingen. De Oost-Vlaamse sociaal-economische positie kan beter en ook het tekort aan ondernemers wordt nijpend. Maar er zijn ook positieve berichten: bedrijven herstellen zich, de koopkracht stijgt licht door de verlaging van de energieprijzen en de lastenverlaging. Maar de crisis is nog niet voorbij, veel hangt er van af of de Oost-Vlaamse bedrijven zich zullen handhaven in een verscherpte concurrentiële omgeving. Gouverneur Denys verwacht veel van een krachtenbundeling door de organisatie van de sociaal-economische ronde van Oost-Vlaanderen. De nadruk ligt daarbij niet op artificiële maar op duurzame welvaart.

Tijdens de plechtigheid n.a.v. de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap op 11 juli werden de Oost-Vlaamse laureaten van de Vlaamse Cultuurprijzen 2008 gehuldigd. Ook de Oost-Vlamingen die binnen de culturele sector een prijs of onderscheiding ontvingen, werden gehuldigd. De Oost-Vlaamse laureaten van de Vlaamse Cultuurprijzen 2008 zijn Nedda El-Asmar (Vormgeving), Flip Kowlier (Muziek), Willy Linthout (Strip) en Wouter Steenhaut (Cultureel Erfgoed). Oost-Vlamingen die binnen de culturele sector een prijs of onderscheiding ontvingen: Dimitri Verhulst – Libris Literatuurprijs 2009, Peter Verhelst, Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2009, Sylvie Dhaene – prijs voor Cultuurmanager 2009 en Freek Braeckman, Slimste mens ter wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten