donderdag 9 juli 2009

SABIJN stelt eerste Gents gezongen Jazz CD voor tijdens Gentse Feesten!

Sabijn (1) Sabijn is een authentiek Gents fenomeen! Geboren en getogen in Gent groeide ze op met de ballroom muziek waarop haar ouders zo graag dansten en wedstrijden wonnen. Ze moest en zou een jazz singer worden en werkte hard om haar studies zang- en woordkunst te kunnen betalen. Onder haar motto “The swing, that’s my thing!” heeft Sabijn nu een stomende en swingende jazz CD uit die ze volledig in het Gents zingt en waarvoor ze zelf de teksten schreef. 2009 is overigens door Pierke Pierlala uitgeroepen tot het ‘Jaar van het Gentse Dialect’. Met haar kwartet van drums, bas, piano en gitaar treedt ze tijdens de Gentse Feesten gratis op, onder meer in de middeleeuwse keldergewelven van De Griffioen.

Voor haar CD ‘Jazz in ’t Gensch’ bewerkte Sabijn elf bekende jazznummers en gaf ze typische Gentse titels zoals ‘k hèb geen goeste’ of ‘Mein zoeteke’ of ‘Ik kan eu nie anders’. Ze heeft zelfs een song opgedragen aan de Gentsche Sosseteit’ die zich inzet voor de instandhouding en de promotie van het Gents. Het twaalfde nummer, ‘Vroag mei ni woarom’, is dan de Gentse vertaling van haar eigen compositie ‘Move On’. Sabijn verwerkt ook Bekende Gentenaars en typische Gentse uitdrukkingen in haar teksten. Swingjazz liefhebbers herkennen ongetwijfeld heel wat gekende melodieën. Zie ook het clipje op Youtube en de CD fragmenten op haar website. Haar teksten zijn voornamelijk autobiografisch met een komische noot en een dubbelzinnige ondertoon. Ze gaan steevast over situaties en relaties die verkeerd lopen, maar ook over een verhoopte muzikale doorbraak. Want Sabijn is ambitieus. Deze Gentse Rita Reys wil namelijk ook in New York schitteren in beroemde jazzclubs als The Blue Note in Manhattan.

Sabijns’ leven leest als een roman, gekruid met anekdotes, ontmoetingen (o.a. met Toots Thielemans) en vele ups en downs. Maar bovenal schittert deze selfmade woman als toonbeeld van doorzettingsvermogen, getuige haar levensloop op haar www.sabijn.com . Haar eerste, Engelstalige CD uit 2007 heette niet toevallig ‘I Keep Moving On’, waarop ook de eigen compositie ‘Move On’. In een andere compositie ‘Charlie Chaplin’ integreert ze dan weer haar clowneske inborst als cabaretière, met een sausje blues en met een kracht die alles wil overleven. Haar website is overigens goed gedocumenteerd, met diverse foto’s, geluid- en videofragmenten.

Haar CD ‘Jazz in ’t Gensch’ is te koop in eetcafé A Capella, Godshuizenlaan 33 Gent en zal ook na elk Gentse Feestenconcert te koop zijn aan 15 Euro. Haar eerste Engelstalige CD Keep Moving On’ is er te koop aan 10 euro en wie beide CD’s koopt, heeft voordeelprijs van 20 euro. Info: www.sabijn.com.

Praktisch: Sabijn zingt ‘Jazz in ’t Gensch’. GRATIS toegang (behalve in Oostakker)
18 & 19 juli: Brasserie Het Volk, Poel 7 te Gent om 20 uur
20 juli: Faja Lobi, Vlaanderenstraat 2 te Gent, om 21uur
22 t/m 26 juli: De Griffioen, Koningsstraat 1 (aan Belfortstraat) te Gent om 20 uur.
21 juli: Gastoptreden van 21u tot 21u30 in de totaalshow van Noël Fack in Ontmoetingscenter, Pijphoekstraat 30 te Oostakker (betalend)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten