donderdag 9 juli 2009

Bier brouwen als remedie tegen de crisis

Uit een onderzoek, uitgevoerd bij 1.500 Vlaamse studenten door Guido magazine en Brouwland, blijkt dat de Vlaamse studenten genieten in de eerste plaats associëren met het drinken van alcohol. Vooral mannen zijn die mening toegedaan en denken daarbij in eerste instantie aan een frisse pint. Ook sterke en duurdere bieren zoals Duvel en abdijbieren zoals Leffe en Westmalle blijken zeer populair bij de Vlaamse jongeren. Op de vraag naar hun favoriete biermerk verkoos 22% van de respondenten Jupiler boven Stella Artois. Op geruime afstand volgt Lindemans en Duvel. De top 5 wordt vervolledigd door Kriek.

Ook in het drankgebruik spelen trends een rol en hebben alcoholische dranken bij de Vlaamse jongeren af te rekenen met een bepaald imago. Zo wordt Breezer beschouwd als passé, te jong en plat commercieel. Jenever krijgt dan weer het etiket van oubollig opgeplakt. Schuimwijn of Cava, witte wijn, normale pils, bieren van hoge gisting en trappisten of abdijbieren zijn daarentegen erg in trek. Deze laatste twee worden, samen met whisky, bovendien als zeer authentiek beschouwd.

Uit de enquête blijkt ook dat maar liefst 43% van de respondenten zelf graag zijn of haar eigen alcoholische drank zou willen brouwen. De voorkeur voor welke drank is echter verschillend tussen jongens en meisjes. Zo bestaat de top drie van de vrouwelijke respondenten uit schuimwijn, witte wijn en een eigen speciaalbier. Jongens zien het omgekeerd en zetten het brouwen van een eigen speciaalbier op de eerste plaats, nadien volgt de eigen pils en pas op de derde plaats vinden we schuimwijn terug. Slechts enkelen verkiezen het creëren van een eigen frisdrank of denken (onterecht) dat het zelf brouwen van alcohol illegaal is.

Deze interesse verklaren ze deels vanuit de behoefte om hun eigen ding te doen. Maar ook de prijs speelt een belangrijke rol. Zo is thuis brouwen, zeker nu de commerciële bieren voortdurend prijsstijgingen doorvoeren, een pak goedkoper. Daarnaast speelt ook de smaak een rol. Een zelf gebrouwen bier is immers veel lekkerder doordat je onder andere zelf smaakaccenten kan toevoegen (zoet of bitter, fruitig of niet fruitig). Maar ook programma’s als “Katarakt”, “De smaak van de Keyzer” en “Tournée Générale” spelen een rol in de heropleving van het zelf brouwen van alcoholische dranken.

De resultaten bevestigen het vermoeden van Brouwland, Europa’s meest gespecialiseerde leverancier voor wijnmakers, likeurbereiders en bierbrouwers. Het bedrijf levert alles wat nodig is voor het artisanaal bereiden van bieren, wijnen, fruitsappen, likeuren en kaas, zowel aan professionals als hobbyisten. Brouwland organiseert nu een grote biercompetitie waarbij jongeren uit heel Vlaanderen zullen strijden om de titel van “Beste zelf gebrouwen bier van Vlaanderen”. Alvorens de geïnteresseerden aan de slag kunnen, krijgen zij een professionele opleiding bier brouwen en de volledige infrastructuur voor het zelf brouwen ter beschikking. De gelukkige winnaars zien hun bier op kosten van Brouwland in grote hoeveelheden geproduceerd worden. Op vrijdag 10 juli vindt in de gebouwen van Guido in Gentbrugge een eerste biercursus plaats.

Op de vraag met welke mannelijke en vrouwelijke Bekende Vlaming de respondenten wel eens een pint zouden willen gaan drinken werden maar liefst 300 namen opgegeven. Bij de vrouwelijke BV’s ging de voorkeur uit naar Roos Van Acker. Op ruime afstand gevolgd door Véronique De Cock, Ann Van Elsen, Hilde De Baerdemaecker en Lien Van De Kelder. Bij de mannelijke BV’s haalde Roel Vanderstukken het voor Axel Daesseleire, Mathias Schoenaerts, Kurt Rogiers en Koen Wauters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten