zaterdag 27 juni 2009

VLD Gent stuurt eerste schepen te wandelen

De Gentse Eerste Schepen Sas van Rouveroij behaalde als boegbeeld van de Gentse Open VLD een schitterend resultaat voor de Vlaamse verkiezingen op 7 juni. Sas van Rouveroij behaalde daarmee een zetel in het Vlaams parlement. Het idee was dat van Rouveroij als Gentse havenschepen de belangen van Gent goed wist te verdedigen. Volgens de partijstatuten moet een mandataris die wenst te cumuleren die wens voorleggen aan de leden van zijn afdeling en een tweederde meerderheid behalen. Afgelopen zaterdag was het zo ver: 319 leden van de Gentse Open VLD boden zich aan om te stemmen over de vraag of de Gentse Eerste Schepen zijn schepenmandaat mocht cumuleren met dat van Vlaams parlementslid.

Omstreek 12.30 uur maakte Mick Daman als voorzitter van de Gentse Open VLD het resultaat bekend. Van de 319 leden die opdaagden stemden 45% tegen het voorstel om de Gentse Eerste Schepen te laten cumuleren. 55% stemde ja, een mooie uitslag, was het niet van Rouveroij 11% tekort kwam om een tweederde meerderheid te bereiken. Voor de Gentse politiek, zeker binnen de Open VLD zal dit gevolgen hebben als van Rouveroij voor een mandaat in de Vlaamse raad kiest. Voorzitter Mick Daman: “Het is geweten dat Sas van Rouveroij tegen de cumul was. Het is duidelijk dat de leden van Open VLD deze vraag niet wouden inwilligen. Het mogelijks afscheid van onze Eerste Schepen zal hard zijn, maar aan de andere kant schept het ook opportuniteiten voor andere kandidaten. Het zal onze ploeg in elk geval verbreden”.

Op 1 juli legt van Rouveroij in elk geval de eed af als Vlaams parlementslid. Maar vanwege de zomervakantie komt de gemeenteraad niet meer bijeen tot 7 september. Als van Rouveroij dan afscheid neemt zal er inderdaad een verschuiving zijn tussen het Gentse schepencollege en de gemeenteraad. De Open VLD zal zich dan buigen over de kandidaten die Sas van Rouveroij als eerste schepen wensen op te volgen. In elk geval wordt één van de gemeenteraadsleden dan schepen, als van Rouveroij wel degelijk voor een parlementair mandaat kiest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten