dinsdag 16 juni 2009

Twee weekeindes vol Jazz in ‘t Park.

Jazz 09 (03) Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 augustus en van vrijdag 4 tot en met zondag 6 september kan men onder de bomen van het Gentse Zuidpark terecht voor De 16e editie van Jazz in ’t Park. Op de affiche staan toppers zoals het Amina Figarova Sextet, maar ook heel wat groepen met Gentse roots en diverse nieuwe projecten. Een aantal nieuwe cd’s wordt voorgesteld. De langverwachte dubbel CD met opnames van de voorbije feestelijke 15e editie is nu ook beschikbaar. Jazz in ‘t Park verwelkomt gemiddeld 20.000 bezoekers en is daarmee een van de grootste openluchtjazzfestivals van ons land. Jazz in ’t Park boeit een breed mogelijk publiek met hedendaagse Belgische jazz, en dit door gratis maar hoogstaande concerten te programmeren in het gezellige Zuidpark. Aan de succesformule wordt alvast niet geraakt: tussen de bomen weerklinkt zowel licht verteerbare jazz als het moeilijkere genre. Rond middernacht worden authentieke jazzdocumenten geprojecteerd onder de noemer ‘Jazz on Film’.

De feestelijke 15e editie van 2008 is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Tijdens het laatste festivalweekend werden alle avondconcerten gecapteerd door de studenten van de producersopleiding van de Hogeschool Gent onder leiding van docent Guyri Spies. De dubbel CD laat selecties horen uit de concerten van saxofonist Ben Sluijs met zijn groep ‘The Unplayables’, van de JazzLab Series All Stars Band en van saxofonist Jeroen Van Herzeele, die carte blanche kreeg voor een speciaal project met een internationale line up, Fabian Fiorini, Giovanni Barcella, Jean-Jacques Avenel. De dubbel CD is niet alleen een tastbare herinnering aan 15 jaar Jazz in ’t Park, maar ook een registratie van de festivalsfeer en van de virtuositeit en inventiviteit van de artiesten. Organisator Jan Schiettekatte stond zelf in voor de productie en betrok de drie bandleiders Ben Sluijs, Frank Vaganée en Jeroen Van Herzeele in de samenstelling en selectie van de nummers. Die kost 10 euro en wordt verkocht in de Stadswinkel (Woodrow Wilsonplein) en aan de balie van de Dienst Feestelijkheden, Gasmeterlaan 107.

Uit het aanbod van JazzLab Series werden vier groepen geselecteerd: het Marcello Moncada Space Quartet omwille van hun avontuurlijke muziek, de frisse jazz van Bender Banjax, vorig jaar winnaar van Jong Jazztalent Gent, de Yves Peeters Group die zijn debuut CD voorstelt op JITP en het Carlo Nardozza Quintet dat zijn tweede cd voorstelt. Nog een aantal artiesten stellen op Jazz in ‘t Park overigens hun nieuwe CD voor: Chris Mentens Jazz Van, WoFo en het Mahieux Vantomme Quartet. Uitkijken is het ook naar het Toine Thys Organ Trio en het Steven Delannoye Quartet.

Ook de actieve Gentse jazzscene heeft elk jaar zijn weerspiegeling in de affiche. Zoals Misstriohso, het nieuwste project van Marie-Anne-Standaert. Zola, met muzikanten die pas afgestudeerd zijn aan het Conservatorium. Het Brick Quartet, rond frontman Matthias van de Wiele; de Gentse gitarist Frederik Leroux met een Duitse, drukgesolliciteerde ritmesectie en Hijazz, die door het Gentse productiehuis Zephyrus wordt gelanceerd als een groep die de grenzen van de jazz en de oosterse muziek aftast en tegelijk een sterke melodieuze kwaliteit etaleert. Met Octurn ‘7 eyes’ ten slotte heeft Jan Schiettekatte een bijzondere band. Vorige zomer al programmeerde hij Octurn op het Emile Braunplein in het kader van ‘Gent Jazz Festival meets Jazz in ’t Park’. Octurn concerteerde toen met een project waar de basis werd gelegd voor ‘7 Eyes’. Octurn is een intrigerend ensemble dat muzikaal onmogelijk in een vakje is onder te brengen door zijn ongewone mix van stijlen en uniek klankenpalet.

Jazz 09 (05) 'Jazz in ‘t Park' wil ook de mythe ontkrachten dat jazz iets zou zijn voor de nachtelijke uren, voor rokerige kroegen of voor een intellectueel publiek. Daarom ook is de festivallocatie gedroomd en uniek: Het Zuidpark, net achter de stadsbibliotheek. Twee jaar terug werd het park harmonieus heraangelegd met wandelpaden, graspartijen, fonteinen en een speeltuin voor de kinderen. Tijdens het festival vormen podium, zitbanken, drank- en eetstandjes en infochaletjes één groot openluchtdorp tussen de hoge bomen. Zelfs voor Gentenaars is het park telkens een ontdekking van een stuk groene long die ze vergeten waren of niet kenden.. Men vindt er een optimale festivalsfeer met standjes met eten en drank aan matige prijzen. Bij minder goed weer blijft het publiek beschut tegen regen onder de sierlijke tentzeilen. Vooral de middagconcerten trekken een publiek aan dat bij wijze van spreken hun boterhammen in het park komt opeten en zo voor het eerst kennismaakt met jazz. Vaak komen dezelfde mensen ‘s avonds terug.

Praktisch: Jazz in 't Park 2009: 18 gratis concerten op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 augustus en op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 september 2009 in het Zuidpark Gent. Middagconcert van 12.15 tot 14 uur. Avondconcerten om 19.30 en 22 uur. Na de avondconcerten, ‘Jazz on film’, eveneens gratis.Geen opmerkingen:

Een reactie posten