woensdag 17 juni 2009

Kasteel Ooidonk verwelkomt Aïda

Verre vakantiereizen zijn out, cultuur is in en opera herleeft. Het publiek is veeleisend maar opera in open lucht brengt een onvergetelijk schouwspel op toplocaties waar een veeleisende melomaan graag een plaatsje voor reserveert. Maar het is in de eerste plaats een gelegenheid voor het grote publiek om de magie van de opera te ontdekken in een adembenemend en origineel kader. De voltreffer deze zomer is de opera Aïda. Eerst in Brugge (10,11 en 12 september) en daarna in kasteel Ooidonk (17,18 en 19 september). Het is de eerste keer dat de VZW IDEEFIX een openluchtopera in zo een grote bezetting brengt, en dat in een mix van gevestigde namen, internationaal en jong talent, gemotiveerde figuranten en een uitstekend koor en orkest.

Het verhaal spreekt in elk geval tot de verbeelding. Egypte wordt bedreigd door de Ethiopische troepen . Op dat ogenblik moet de naam van de nieuwe opperbevelhebber van het Egyptische leger bekend gemaakt worden. De jonge kapitein Radames hoopt dat deze eer hem te beurt zal vallen. Het is de gedroomde kans om naar de hand van Aïda te dingen. Een gevangen genomen Ethiopische prinses maar nu een slavin die zijn gedachten beheerst. Zijn dromen worden verstoord door Amneris, dochter van de koning. Zij tracht bij Ramades in de gunst te komen in de hoop dat hij haar voor zal kiezen. Het is het verhaal van een onmogelijke liefde die in het historisch kader in Ooidonk ten volle tot zijn recht komt. Door de opstelling, een Egyptische arena, zit het publiek links en rechts van het podium. Zo is het kijk- en luistergenot optimaal.

Kasteel Ooidonk 04Organisator Frederic Vermeulen: “ Getrouw aan ons objectief als artistieke springplank voor jong talent werden audities gehouden in binnen- en buitenland. Het resultaat is een internationale rolverdeling van hoog niveau. Uiteindelijk werden meer dan 100 artiesten gemobiliseerd voor dit uitzonderlijke spektakel. Maar tel alle medewerkers samen en je komt op ruim 160 medewerkers. De artistieke omkadering is niet van de minste: François de Carpentries voor de regie, Eric Lederhandler voor de muzikale leiding en Karine Van Hercke voor de kostumering en de dramaturgie. Dirigent Guiliamo Betta is een rasechte Italiaan die internationaal succes oogst en in Aïda het orkest Nuove Musiche Equissonance en het koor en konzertchor e.V. Monchengladbach leidt. Voor de rol van Aïda tekenen Martine Reyners en Tomoko Taguchi. Ramades wordt vertolkt door Michaël Fischi en Jose Antonio Moreno.

Aïda speelt in Luik op 20 en 21 augustus, Namen op 27 en 28 augustus en Terhulpen van 2 tot 5 september. Het stadhuis van Brugge is het decor van deze openluchtopera van 10 tot 12 september en het Kasteel Ooidonk opent zijn poorten van 17 tot 19 september. De voorstelling start om 21 uur en duurt 2 uur, de prijs varieert van 25 tot 55 euro (VIP arrangement). De reserveringen lopen vlot, tijdig reserveren is de boodschap. Info en tickets via 070/222.007 of de website http://www.ideefixe.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten