vrijdag 12 juni 2009

Twee festivalfilms vanaf deze week in de bioscoop

Rep je naar de bioscoop voor twee steengoede films die de voorbije jaren op het programma van het Gentse Filmfestival stonden: Terribly Happy, dat vorig jaar geselecteerd was voor de competitie en Chop Shop, dat in 2007 was opgenomen in het XploreZone parcours. Link: www.filmfestival.be

TERRIBLY HAPPY - competitie 2008

Robert, een politieman uit Kopenhagen, wordt omwille van een professionele fout tijdelijk naar een provinciestadje gestuurd. Terwijl alweer een trage, bewolkte dag ten einde loopt in Zuid-Jutland, bekijken de inwoners de aankomst van de jongeman uit de grote stad met een tevreden en nieuwsgierige blik op hun gesloten gezicht. De politieman, die alles volgens het boekje doet, ontdekt beetje bij beetje de lokale gewoonten en begint aan te voelen dat er verontrustende geheimen verborgen zitten achter de façade van wat een heel gewoon provinciaals leventje schijnt te zijn. Dit groteske drama, dat elementen gebruikt uit het misdaad-, western- en horrorgenre, valt op door zijn originele stilering en betoverende evocatie van de atmosfeer waarvan de gestoorde gemeenschap doordrongen is.

Terribly Happy is te zien in UGC Antwerpen, Vendôme (Brussel), Studio Skoop (Gent) en Buda (Kortrijk)

CHOP SHOP - XploreZone 2007

Chop Shop is het verhaal van de twaalfjarige Alejandro, een latino weeskind. Hij woont en werkt in een zaak van auto-onderdelen op een groot autokerkhof aan de rand van Queens, New York. Alejandro doet er de boodschappen, probeert klanten ervan te overtuigen om naar de zaak van zijn baas te komen in plaats van naar die van de concurrent en leert hoe hij auto's moet schilderen en herstellen. Het mooiste moment in zijn leven is de komst van zijn zus, Isamar, die bij hem komt wonen in het kleine kamertje achteraan de zaak waar hij werkt. Alejandro helpt haar aan een job in een voedselbusje, waar ze eten klaarmaakt voor en verkoopt aan de arbeiders in de buurt. Met een mengeling van kinderlijke argeloosheid en volwassen ambitie begint Alejandro obsessief geld te sparen om een zelf zo'n busje te kopen, omdat hij ervan droomt om een eigen zaak te beginnen met zijn zus. Chop Shop is een intimistisch, hartverscheurend en toch heel hoopvol portret van twee kinderen die hun weg proberen te vinden in de chaotische wereld rondom hen.

Chop Shop is te zien in Cinéma Arenberg (Brussel) en Le Churchill (Luik)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten