zaterdag 13 juni 2009

Carl De Keyzer in het SMAK

Carl De Keyzer begon zijn carrière als freelance fotograaf terwijl hij fotografieles gaf in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Hij werd medeoprichter van de XYZ-Gallerie voor Fotografie en in volwaardig lid van Magnum. Tegenwoordig is hij gekend als fotograaf van sociale documentaires en zijn werk rond grootschalige projecten. Hij is een meester in het vastleggen van straatscènes, landschappen en gebouwen. Trinity is een werk waar Carl De Keyzer aan begon in 1991 en bestaat uit drie hoofdstukken: Tableaux d’Histoire, Tableaux de Guerre en Tableaux Politiques. De 97 kleurenfoto’s benadrukken het onzekere machtsevenwicht in het atoomtijdperk. Het werk toont de geschiedenis met verschillende gebeurtenissen de afgelopen jaren, oorlog in grote conflictgebieden en politiek met plaatsen waar macht en strategische besluiten heersen.

Carl De Keyzer 01 Ter gelegenheid van zijn boek ‘Trinity’ stelt Carl De Keyzer 80 foto’s tentoon in het Gentse SMAK. Het werd een drieluik rond de alomtegenwoordigheid van kracht en geweld in de hedendaagse maatschappij. De titel verwijst niet alleen naar het traditioneel beeld van kracht, maar ook naar de code en de plaats waar de eerste atoombom getest werd. De foto’s die getoond worden zijn genomen tijdens recente conflicten of in belangrijke steden. Carl De Keyzer toont hoe het leger opgehemeld wordt, patriottisme een hype wordt, politici beschermd worden en de man in de straat in de steek gelaten wordt. Bijgaande foto toont hoe het Amerikaanse leger tijdens een echt volksfeest zijn STELT bommenwerpers toont terwijl kinderen met zware vuurwapens spelen.

Het SMAK is open van dinsdag tot zondag, van 10 tot 18 uur. Een bezoek kost 6 euro, of 4 euro met korting of in groep. Scholen of jongeren tot 26 jaar betalen 1 euro, onder de 12 jaar gratis. www.smak.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten