woensdag 24 juni 2009

Nieuwe waterglijbaan voor Blaarmeersen is schot in de roos

waterglijbaan 01Woensdag was het zo ver: de waterglijbaan op de Gentse Blaarmeersen werd officieel in gebruik genomen. Schepen Christophe Peeters maakte meteen gebruik van de gelegenheid om midden de enorme drukte om de glijbaan ook officieel in te glijden. De glijbaan staat er al een jaar, maar wegens de lage waterstand kon er tot deze week nog niet gegleden worden. Vorig jaar werden er namelijk grootscheepse werken uitgevoerd aan het recreatiedomein. Om sneller en grondiger te erken werd het waterpeil verlaagd door het water in de Leie te pompen. Maar vanwege strenge milieunormen mocht men geen water terug overpompen naar de vijver. Het waterpeil heeft zich nu op natuurlijke manier hersteld. De komende zomer is water- en glijplezier gegarandeerd voor jong en oud.

De Blaarmeersen zijn een belangrijke sportieve en toeristische troef voor Gent en omgeving. Maar na 25 jaar intensief gebruik was het tijd om het hele recreatiedomein grondig te renoveren. Bij een zo ingrijpende renovatie mocht een spectaculaire glijbaan uiteraard niet ontbreken. Er werd gekozen voor een glijbaan met een centraal platform waaraan aan de ene zijde een brede familieglijbaan (wideslide) werd gemonteerd, en aan de andere kant vier individuele cyclonen. De glijbaan moest ook voor zoveel mogelijk personen toegankelijk zijn. Vanaf 6 jaar kan iedereen haar gebruiken. Duidelijke instructieborden wijzen de gebruikers op wat mag en niet mag. De bediening van de pompen gebeurt door de redders vanop de centrale redderstoren.

waterglijbaan 09Wat vroeger uitgestrekte meersen waren is nu een prachtig domein waar je kunt sporten, ontspannen of kamperen. Er ging bijzonder veel aandacht naar het landschap rondom, met wandelpaadjes tot in de verste hoekjes. Buitengewoon succesvol is het enorm groot en kraaknet strand annex ligweide, heel netjes, goed bewaakt en met buitengewoon veel zorg voor het milieu. Voor de kinderen is er een krekenplas met tal van speelmogelijkheden. Het domein heeft de grootste tennisinfrastructuur van de provincie maar evengoed een minigolf en een skatepark. Waterratten kunnen er niet alleen een bootje of pedalo huren, ze kunnen er gratis genieten van de enorme waterglijbaan. Niet te verwonderen dat het de laatste dagen heel druk is de Blaarmeersen, je treft er half Gent aan. Dat maakt wel dat het heel moeilijk is om er na de middag nog binnen te geraken met de auto. Fiets of openbaar vervoer is dan aangewezen. De Blaarmeersen worden vlot bedien door lijn 8, 38, 39, 41 en 43. Of je moet buiten het domein parkeren. Link: www.blaarmeersen.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten