maandag 22 juni 2009

Mantelzorger, je verdient een pluim!

Het begrip mantelzorger zegt u misschien niets. Toch kent u zeker ook een mantelzorger in uw buurt of zelfs in uw straat. Een oudere dame die bijvoorbeeld voor haar dementerende partner zorgt of een jongere dame die de zorg opneemt voor haar moeder die aan kanker lijdt. Of een man die elke dag een warme maaltijd naar zijn zorgbehoevende buurman brengt en daar dan ook een praatje komt slaan. Mantelzorg komt voor in zoveel verschillende vormen, maar één ding hebben ze gemeen: ze zorgen belangeloos voor iemand die hen enorm dierbaar is.

In Vlaanderen zijn er naar schatting 580.000 mantelzorgers. Het zijn allemaal gewone mensen, maar men onderscheidt hen van de rest omdat zij zich vaak wegcijferen voor de persoon voor wie zij zorgen. Niets is hen te veel, want het is voor hen van het allergrootste belang dat de zorgbehoevende persoon voldoende verzorging krijgt, dat hij of zij in een proper huis blijft wonen, dat de zorgbehoevende persoon allerlei premies, tussenkomsten en hulpmiddelen krijgt waar hij of zij recht op heeft, ... Maar vooral, dat de zorgbehoevende persoon emotioneel ondersteund wordt. In sommige situaties nemen mantelzorgers echter te veel hooi op hun vork en begeeft hun draagkracht het onder de vele fysieke maar vooral mentale lasten.

Vroeger was mantelzorg iets wat men in bijna elke familie tegenkwam. Ouders zorgden voor hun kinderen en eenmaal de ouders zorgbehoevend werden, gingen de kinderen voor hun ouders zorgen. Dat is in de huidige samenleving, om allerlei redenen (werk, ruzies en scheidingen in de familie, afstand, ...), niet meer zo vanzelfsprekend. Toch zijn er nog personen die een dergelijke zorgtaak opnemen en vaak wordt als reden gegeven: “Omdat ik hem/haar graag zie.” Door de huidige maatschappij wordt deze thuiszorg door partners, familieleden, buren en/of vrienden echter niet altijd (voldoende) gewaardeerd en erkend.

Daar wil de Liberale Mutualiteit en haar mantelzorgvereniging vzw Ondersteuning in Thuiszorg iets aan doen en dat via een affichecampagne over mantelzorg in de plaatselijke kantoren. Met de affiche willen de Liberale Mutualiteit en vzw Ondersteuning in Thuiszorg hun leden die al jaren of nog maar net een dergelijke zorgtaak opnemen, een hart onder de riem steken en dat onder de slogan “Mantelzorger, je verdient een pluim!”. Daarnaast zullen er ook enkele mantelzorgers in de bloemetjes worden gezet. De Liberale Mutualiteit West-Vlaanderen koos willekeurig één mantelzorger om die extra in de bloemetjes te zetten. Mevr. Michelle Claeys ontvangt een boeket bloemen en een geschenk ter waardering voor de jarenlange goede zorgen aan haar dochter Stephanie in het LM kantoor te Blankenberge.

Link: http://www.wlz.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten