maandag 18 mei 2009

Turkije eregast op Accenta 2009

De Stad Gent trekt dit jaar het project ‘Izmir – Turkije als eregast op Accenta 2009’. Izmir staat op de 64e editie van Accenta centraal als gastregio. Izmir, Turkije en de Turkse gemeenschap zullen samen met de Stad Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen, de Universiteit Gent en de Internationale Jaarbeurs van Vlaanderen al hun troeven uitspelen. Naast de consumentenbeurs in Flanders Expo is er plaats voor tal van culturele activiteiten en economische en wetenschappelijke seminaries. Ter voorbereiding van de deelname van Izmir is er deze week een uitgebreide delegatie aanwezig in Gent.

Accenta09-09Vandaag werd het campagnebeeld van Accenta voorgesteld in aanwezigheid van talrijke prominenten. Opvallende verschijning was Zeynep Sever, de regerende Miss België met Turkse roots. Zij is het gezicht van de volgende editie van Accenta in september in Flanders Expo. Na China, Vietnam, Zuid-Afrika en India, wordt dit najaar het Turkse Izmir in de schijnwerpers gezet. De regio zal zich uitgebreid voorstellen door middel van streekprodukten en toeristische informatie via brochures en moderne media. Izmir krijgt daarvoor een centraal gelegen en aantrekkelijk paviljoen van 1.200 m2. Turkije, en in het bijzonder het Egeïsche gebied, is een topper in de lijst van favoriete reisbestemmingen. Maar ook andere factoren verhogen de herkenbaarheid voor het Vlaamse publiek: net als Gent is Izmir een belangrijke havenstad, met een bewogen geschiedenis, een vooruitstrevend lokaal beleid en een zeer diverse bevolking.

Accenta09-07De Stad Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen en de Universiteit van Gent werken vaak met dezelfde internationale partners en hebben hun krachten gebundeld binnen een Gents Platform voor Internationale Samenwerking. Dit platform gaat nu ook samenwerken met de eregast van de Accenta jaarbeurs. Het heeft samen met de jaarbeurs het project ‘Izmir-Turkije opgestart, met als doel om het gastland aan de hand van economische, wetenschappelijke, culturele en sociale activiteiten in de kijker te plaatsen tijdens de jaarbeurs. De Turkse ondernemers en socio-culturele verenigingen in Vlaanderen worden dan ook uitgenodigd om actief deel te nemen aan het project. Ook de Turkse ambassade verleent haar volle medewerking aan dit initiatief.

Op Accenta zelf valt er heel wat te ontdekken, maar ook op andere plaatsen in Gent zijn er een aantal interessante activiteiten. Zo komt er naast een erepaviljoen van gastregio Izmir een Turkse (handel)straat op Accenta. En er komt en brede waaier aan culturele activiteiten: tijdens het Festival van Vlaanderen, een Turks Filmfestival Kinepolis, tentoonstellingen en optredens. Op de slotdag van Accenta start ook het Suikerfeest na de ramadan. Dit gebeuren zal ook extra aandacht krijgen. De Week van de Smaak in november heeft Turkije als Gastland en op een academisch seminarie op 17 november wordt de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie bediscussieerd.

Om in te spelen op de hooggespannen verwachtingen van de meer dan 100.000 Accenta bezoekers worden tal van activiteiten georganiseerd.

Het ruimteverblijf van Gentenaar Frank De Winne zal voor niemand onopgemerkt voorbijgaan. Reden genoeg om het wetenschapsdorp in het teken van de ruimtevaart te plaatsen. In samenwerking met Dirk Frimout en de Euro Space Society wordt ongeveer 4.000 m² ingericht met alles wat betrekking heeft op deze sector. Het doel van dit dorp is om het brede publiek op een leuke en toegankelijke manier in te lichten over ruimtevaart en wat de impact van ruimtevaart is op ons dagelijks leven. Op donderdag 17 september wordt er zelfs een rechtstreeks contact gemaakt met Frank De Winne in de ruimte.

Het kooktheater is het centrum van meer dan 4.000 m² besteed aan voeding. Meerdere keren per dag kan het publiek kok Peter Balcaen aan het werk zien en nuttige tips verzamelen. En dat ons land bekend is voor zijn vele bieren, weet iedereen. Welke dat zijn, is een ander verhaal. De Langste Toog, een vast onderdeel op Accenta, geeft de bezoeker de kans kennis te maken met 50 verschillende bieren. En dat aan een toog die maar liefst 50 m lang is. De jazzy live piano zorgt voor een aparte sfeer.

Na het succes van Eeklo vorig jaar is voor 2009 Dendermonde de ‘Stad in de Kijker’. De inwoners van Dendemonde kunnen gratis de beurs bezoeken op vertoon van hun identiteitskaart. Op zaterdag 19 september organiseert de Gentse Politie tijdens Accenta een dag voor mensen met een functiebeperking. Een onvergetelijk moment vol plezier, animaties en schitterende acts. En dan is er nog de Speelfabriek, het gezellige Accentaplein, het Dorp voor Jonge Ondernemingen, “Wonderwijs” in het bos van Roodkapje en nog veel meer. Al deze activiteiten, samen met de aanwezigheid van meer dan 400 exposanten op 30.000 m² maken van Accenta de grootste Jaarbeurs van Vlaanderen.

Praktisch: van zaterdag 12 tot zondag 20 september, elke dag van 11 tot 19 uur, nocturnes op dinsdag en donderdag tot 22 uur. Toegangsprijs: 8 euro, kinderen onder 12 jaar gratis.
Internationale Jaarbeurs van Vlaanderen vzw, Kortrijksesteenweg 1004, 9000 Gent, tel. 09 241 55 00, fax 09 241 55 11, e-mail info@ijv.be, website www.accenta.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten