donderdag 21 mei 2009

Mooiste plekjes van Vlaanderen gekend.

baarleveer4Onder het thema ‘Buurnatuur’ ging Pasar (het vroegere Vakantiegenoegens) op zoek naar het mooiste plekje van Vlaanderen. In 140 Vlaamse gemeenten woedde een heuse verkiezingskoorts en er werd massaal gestemd. Via de website www.pasar.be werden ruim 12.000 stemmen geteld. Andere stemmen kwamen binnen via acties van de lokale afdelingen. Toch werd er meer dan één mooiste plekje verkozen. Marie Claire Martens: “Wij kozen liever voor het mooiste plekje van iedere gemeente want zo kan iedereen kennis maken met het mooiste plekje uit zijn buurt. Zo beklemtonen dat iedere gemeente zijn eigen mooiste plekje heeft. En wat blijkt? Veel mensen zijn verrast dat er nog zo veel mooist in de eigen gemeente te ontdekken valt”.

In Oost-Vlaanderen werden 42 mooiste plekjes verkozen. Zo waren er in het landelijke Drongen, op een boogscheut van Gent, maar liefst drie kandidaten voor het mooiste plekje: De Leie te Baarle, Het landgoed de Campagne en de Asselsekerkweg. Het was De Leie te Baarle die als onuitputtelijke bron van inspiratie voor natuurliefhebbers en kunstenaars die het haalde. Het Baarleveer werd trouwens opgenomen in het fietsnetwerk van Toerisme Oost-Vlaanderen. Drongen telt heel wat wandel- en fietsroutes en wordt vaak de groene long van Gent genoemd. De trage wegen actie van de Stad Gent samen met de inwoners van Drongen is daar niet vreemd aan.

Nu de lijst met de mooiste plekjes van Vlaanderen gekend is wil Pasar de plekjes inhuldigen en er een recreatieve activiteit organiseren. Bedoeling is om dat deze plekjes het decor worden van wandelingen, fietsroutes, zoektochten en andere vormen van recreatie dichtbij. Er wordt daarbij aandacht geschonken aan het cultureel erfgoed en landschappelijk waardevolle plekjes. Aan bezienswaardigheden onderweg wordt ruimschoots informatie voorzien. Op 28 juni is er de wandel- en picknickhappening in Sint-Lievens-Houtem met een streekproductenmarkt, een buggy en rolstoelenvriendelijk wandeltraject, een huifkartocht voor minder mobiele mensen en een kampvuur. Op 13 september is er de ‘Spring er eens uit’ in de Brielmeersen te Deinze. Op het programma staan heel wat interessante activiteiten zoals workshops, een zintuigenwandeling en een druïdenwandeling, zoektochten en uitleg over de Brielmeersen door een natuurgids. Meer info op www.pasar.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten