vrijdag 29 mei 2009

Gentse Voskenslaantunnel blijft langer afgesloten voor autoverkeer

twintowers07De Gentse Voskenslaantunnel is sinds het begin van de paasvakantie wegens werkzaamheden op het Koningin Maria-Hendrikaplein gedeeltelijk afgesloten. Enkel Lijnbussen, fietsers, voetgangers en werfvervoer mogen er door. Gewoon autoverkeer kon aan beide spoorzijden tot aan het station rijden, maar mag niet door de tunnel. Normaal zou deze verkeerssituatie op 1 juni weer veranderen.

De bestaande situatie werd geëvalueerd, en wat blijkt? De ingevoerde verkeerssituatie wordt door alle betrokkenen gunstig ervaren. Bovendien verwacht men de komende maanden nog heel wat werkzaamheden én werfverkeer op het Maria-Hendrikaplein. Projectleider Greet Riebels: “Nu blijkt dat een combinatie van onbeperkt auto- en fietsverkeer de vlotheid en veiligheid voor de zwakke weggebruiker in het gedrang zal brengen. Daarom blijft de Voskenslaantunnel beter dicht voor gewoon autoverkeer”. Alleen fietsers, voetgangers en openbaar busvervoer mogen samen het werfverkeer door de tunnel. Fietsers krijgen wel een beter beveiligde fietsstrook.

Greet Riebels: “Bewoners, handelaars en scholen uit de stationsomgeving zijn op de hoogte gebracht via een brief met bijhorend omleidingskaartje. In de wijde omgeving van het station zijn signalisatieborden opgesteld. Die geven aan hoe men via de Kortrijksesteenweg en de Krijgslaan in en uit de stad kan rijden. Welke weg men volgt om de zoenzones en de pendelparking te bereiken en hoe men als bewoner, werknemer of klant bij de handelszaken ter plaatse raakt”. Alle huizen en handelszaken blijven bereikbaar. Meer informatie op www.projectgentsintpieters.be

De partners van het Project Gent Sint-Pieters (NMBS-Holding, Infrabel, Eurostation, De Lijn, Stad Gent en AWV), het Minder Hinder team, de Gentse politie, schepen Karin Temmerman, de buurtbewoners en scholen evalueren de nu verlengde verkeersmaatregel positief. Het openbaar vervoer ondervindt geen hinder van deze werken. Fietsers en voetgangers kunnen de Voskenslaantunnel blijven gebruiken. Pendelaars kunnen dus alle fietsstallingen bereiken langs de normale weg. De autobestuurders in de stationsbuurt kennen de situatie intussen goed. De bewoners in de aanpalende wijken zijn verlost van doorgaand sluikverkeer. De scholen in de stationsbuurt krijgen veiliger fiets- en wandeltrajecten voor hun leerlingen. De sluiting geeft geen hinder voor de hulpdiensten. Zij maken gebruik van de trambedding. Door de afwezigheid van files kunnen zij de stationsomgeving vlot doorkruisen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten