zaterdag 30 mei 2009

Gentse onthaalmedewerkers in nieuwe outfit.

Onthaal 03 De Onthaalmedewerkers van de Stad Gent, waaronder de baliemedewerkers in het stadhuis, starten vanaf dinsdag 2 juni in een nieuwe, elegante en functionele outfit. Dat werd ontworpen door ‘Le Monde Dumas’, een collectief van Gentse modeontwerpers. Zij kozen voor hedendaagse kwaliteitsstoffen en een traditioneel ontwerp. De uniformen zijn geïnspireerd op die van het Sabena personeel uit de jaren ’50 en ’60 en van de hostesses van Expo 58. Het stadsbestuur vond het huidige uniform verouderd. Het oogt niet elegant meer en sluit niet meer aan bij het imago dat de Stad Gent als organisatie wenst uit te stralen. Daarom werd op het budget van de Dienst Protocol en Logistiek 50.000 euro voorzien voor de aankoop van nieuwe kledij.

De nieuwe outfit moest zowel kwaliteitsvol, stijlvol, tijdloos, comfortabel en duurzaam zijn, met een technisch perfecte afwerking. Bovendien moet de kledij functioneel zijn om diverse taken te kunnen uitoefenen. Het takenpakket van de medewerkers Onthaal & Ceremonieel is immers zeer divers: het bedelen van de post, het verzekeren van catering tijdens recepties, het klaarzetten en opruimen van zalen en het verzorgen van het onthaal aan de balie van het stadhuis. De Stad Gent schreef een passend bestek uit en vroeg aan 13 leveranciers een offerte. De vraag werd ook overgemaakt aan vzw Fashion Forward, een modeplatform voor ontwerpers in en rond Gent. Fashion Forward maakte de opdracht bekend aan Gentse designers die hiervoor in aanmerking kwamen. De levering van de kledij was voorzien in het voorjaar van 2009.

Onthaal 02 Uiteindelijk waren er 7 ontwerpers die de opdracht wensten uit te voeren. Elke inschrijver moest een monster aanbieden van elk artikel, in een kledingmaat van één van de medewerkers van Onthaal en Ceremonieel. Die werden beoordeeld door een jury, bestaande uit de bevoegde schepen, Catharina Segers, medewerkers van de Stad Gent en twee externe experten van de afdeling modetechnologie van de Hogeschool Gent. Op basis van het juryadvies koos het college van burgemeester en schepenen voor Le Monde Dumas. Dit is een collectief van Gentse ontwerpers dat zich toelegt op kleding, muziek en beeld. Le Monde Dumas werd aangebracht via Fashion Forward. Naast kostuums voor theater en film, hebben ze een eigen collectie. Hun kledinglijn bestaat uit een basiscollectie van tricot, hemden en T-shirts, aangevuld met artisanale, handgemaakte stukken die gebaseerd zijn op oude modellen en patronen.

De keuze viel op een bruin-grijze coolwol (all season) die qua kleur een synthese is van het stadhuis zelf: een mix van hout en natuursteen. ‘Le Monde Dumas’ vindt het typische blauw-zwart te kil en afstandelijk en dus zeker niet gepast gezien de functie van de dragers. Het Gentse bestuurlijke logo met de 3 Torens werd subtiel verwerkt op de dassen en in de polo’s in een ‘Gents’ petrolblauw en beige. Met deze combinaties vond Le Monde Dumas de goede verhouding tussen traditie en eigentijdsheid. Ze combineerden kwaliteitsstoffen van nu met een traditioneel ontwerp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten