vrijdag 15 mei 2009

Feest in heringerichte Bourgoyen-Ossemeersen

Passiefhuis04Op zondag 21 juni is het feest in het Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen. Het natuurinrichtingsproject dat het natuurreservaat de voorbije jaren een andere aanblik gaf, is afgerond. Om dat te vieren, organiseert de Stad Gent samen met de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt Gent een midzomerfeest.

Tussen 2004 en 2007 vonden er ingrijpende werken plaats in het Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen. In verschillende fasen lieten de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Stad Gent een groot natuurinrichtingsproject uitvoeren. Belangrijkste doelstellingen waren het behoud, het herstel en de ontwikkeling van de landschappelijke structuur met bijzondere aandacht voor recreatie en natuurbeleving. Grachten werden geruimd, er kwam een geluidswerende gronddam langs de R4, een ophoging werd afgegraven en veranderde in een nieuwe, grote plas, er kwam een hoogstamboomgaard aan de Valkenhuishoeve, stuwen werden aangelegd, enzovoort. Ook de toegankelijkheid van het natuurgebied kreeg heel wat aandacht. De paden werden heraangelegd, er kwamen nieuwe kijkhutten, infohutten en zitbanken en er werd een pad aangelegd voor personen met een handicap. Door de werken is het nu mogelijk om rond het hele reservaat te wandelen zonder dat men het gebied moet verlaten.

In het voorjaar van 2007 werden de werken afgerond. Maar de aanwezigheid van sporen van asbest in de heraangelegde wandelpaden zorgde ervoor dat de feestelijke inhuldiging werd uitgesteld. In 2009 werden alle paden afgegraven en opnieuw aangelegd. In april 2009 werden deze werken helemaal afgerond. Het is dus tijd om de herinrichting te vieren. Op zondag 21 juni 2009 organiseert de Stad Gent samen met de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt Gent een midzomerfeest. In de voormiddag vindt de officiĆ«le inwandeling plaats van het heringerichte Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen. Vanaf 14 uur is iedereen welkom in het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen om kennis te maken met het natuurreservaat en met het inrichtingsproject. Er zijn geleide wandelingen in het gebied, maar het publiek kan ook zelfstandig het gebied en de uitgevoerde werken ontdekken.Natuurpunt Gent organiseert voor gezinnen met kinderen een sprookjeswandeling. De Milieudienst van de Stad Gent zorgt voor workshops ‘Beleef de natuur met je handen’, twee leuke doe-activiteiten voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Ook het pad voor personen met een handicap wordt officieel ingewandeld. Blinden en slechtzienden tonen in het Natuur- en Milieucentrum zelfgemaakte foto’s van het natuurreservaat.

U kunt ook zelf de heringerichte Bourgoyen-Ossemeersen in beeld brengen. In aanloop naar het midzomerfeest loopt een heuse fotowedstrijd. De vijf winnende foto’s leveren niet alleen prijzen op, ze zullen ook te zien zijn in het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen. Voor wie er niet genoeg van kan krijgen, loopt van 21 juni tot eind augustus een fotozoektocht in het natuurreservaat. Ook hiermee zijn prijzen te winnen.

Praktisch: Midzomerfeest Bourgoyen-Ossemeersen, zondag 21 juni 2009 vanaf 14 uur.
Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, Driepikkelstraat 32, 9030 Mariakerke.
Fotowedstrijd: U kunt maximum 2 foto’s van de Bourgoyen – Ossemeersen sturen naar e-mail fotowedstrijd.bourgoyen@vlm.be. Deelnemen kan tot vrijdag 12 juni 2009.
Link: http://www.gent.be/bourgoyen-ossemeersen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten