zondag 24 mei 2009

Dag van het Park in het Keizerpark

Op zondag 31 mei vindt voor de 19e keer de Dag van het Park plaats. Gent viert dan samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en vele andere steden en gemeenten, feest in een van haar parken. In Gent vindt de Dag van het Park plaats in het vernieuwde Keizerpark, dat meteen ook zijn feestelijke opening krijgt. Op zonnige dagen vindt veel volk de weg naar het vernieuwde Keizerpark. Een van de belangrijkste verbeteringen is de bereikbaarheid van het park. De twee fietsbruggen maken het park tot een belangrijk knooppunt voor wandelaars en fietsers. Het eiland tussen de Scheldearmen is nu een prettige plek geworden. Langs de Brusselsesteenweg liggen de zones voor het actieve sporten: basketten en skaten. Ter hoogte van de bruggen ligt er een grasperk, met trapjes naar het water. Nog verder is er een zone met speeltoestellen voor kinderen tot 6 jaar, gevolgd door een barbecue- en picknickruimte. Het park wordt afgesloten met een rustig zithoekje dat uitkijkt over het water.

Het opgefriste Keizerpark vormt dit jaar het decor voor de Dag van het Park. Ook hier staat het thema ‘Liefde in het park’ centraal. Met dit thema wordt de aandacht gericht op de belangrijke sociale functie die parken vervullen. Het zijn plekken waar mensen elkaar ontmoeten: ze slaan een babbeltje, ze spreken er af om samen te joggen, ze spelen met andere kinderen, ze delen het bankje met een onbekende of misschien lopen ze er zelfs hun ware liefde tegen het lijf… Parken zijn vaak ook plekken ‘om van te houden’: een stukje groen in de buurt dat gekoesterd wordt. Vele redenen dus om een dag lang de liefde in en voor het park te vieren. Het thema bracht in elk geval volop inspiratie voor een gevuld programma. Voor het samenstellen van het programma kon de Groendienst rekenen op de enthousiaste medewerking van buurtbewoners en -organisaties, de buurtwerking, vzw Jong en verschillende stadsdiensten.

De Dag van het Park brengt voor elk wat wils. Van 14 tot 18 uur zijn er doorlopend activiteiten. Die zijn allemaal gratis. Om 14.30 uur biedt de Stad Gent de bezoekers een gratis drankje aan. Om 15 uur wordt het Keizerpark officieel geopend door schepen Tom Balthazar en volgt een rondleiding door het park. Buurtbewoners stellen met zelfgekweekte planten een bloemencompositie in hartvorm samen. Een verknipt liefdesgedicht krijgt een creatieve reconstructie. Cupido verrast de bezoekers met gedichten over zijn geliefde onderwerp. Er zijn hartverwarmende drankjes en hapjes te verkrijgen. De namiddag wordt muzikaal opgeluisterd door de Ledebirds, Tjeete stovaat en maot en Ondrey Pohlodkova. Het jeugdhuis verzorgt een heus hiphopoptreden. Voor jongeren is er actie en avontuur met hip hop, een baskettoernooi en skatedemonstraties. Voor de kleinsten brengt Wimpies poppentheater verhalen met Jan Klaassen in de hoofdrol. Het is meezingen en dansen geblazen op de deuntjes van twee bosnimfen. De kinderen kunnen zich ook laten schminken.

In het Buurtwerk Gentbrugge (Emiel Hullebroeckplein 1) kunnen bezoekers een presentatie bekijken over de heraanleg van het Keizerpark. Ook de parken langs de Ledebergse Scheldemeander worden in beeld gebracht en de tentoonstelling ‘Ledeberg Leeft’ staat opnieuw opgesteld. In het park zijn er dan weer infostanden over straatgeveltuintjes, de parkwachter, de actie ‘1 miljoen bomen’, enz. Een imker brengt het verhaal van de bedreigde bijen. Hoe men een tuin milieuvriendelijk kan inrichten en onderhouden, komt men te weten in de infostand over ecologisch tuinieren. De Milieudienst en vzw Velt geven er tips om van de tuin een plek te maken waar planten, dieren en mensen zich thuis voelen. Om 14.30 uur en om 16 uur kan men gratis deelnemen aan een workshop ‘minimoestuin in potten’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten