woensdag 20 mei 2009

Buurtfeest Gentbrugge op de Dag van het Park.

buurtreceptie01Vijf jaar geleden vond het fenomeen van de multireceptie in Gentbrugge voor de eerste maal plaats in de straten van Oud Gentbrugge en de Sas-en Bassijnwijk. Onder impuls van Buurtwerk Gentbrugge sloegen enkele enthousiaste buurtbewoners de handen in elkaar om, als alternatief voor de traditionele receptie waarmee het buurtfeest vroeger van start ging, in hun eigen straat een openluchtreceptie te houden. Ondertussen is dit initiatief uitgegroeid tot het zwaartepunt van het buurtfeest: het een begrip geworden van samenhorigheid en verbondenheid. Dit jaar doen net geen 30 straten op 17 verschillende locaties mee aan dit super ontmoetingsmoment.

Het is dé gelegenheid van het jaar om samen met de buren wat bij te praten, een glaasje te drinken, een hapje te eten en vaak zelf voor wat animatie te zorgen. Vele occasionele groepjes muzikanten geven dan ook die avond hun eerste serenade. Zoals vorige jaren zorgt Buurtwerk Gentbrugge ook nu voor extra muzikale omlijsting: twee muzikanten trekken rond tussen een aantal receptieplaatsen. Een vaste waarde na al die jaren is de zanger-gitarist Tommy, die met een mix van Gentse liedjes en Engelstalige meezingers dit jaar voor de vierde keer van de partij is. Ook Wim Claeys, bezieler van het Boombal en medewerker aan het toneelstuk ‘De verenigde straten van Genbrugge 2050’, laat dit jaar, gewapend met accordeon, een vleugje folk en Gents amusement over de receptieplaatsen waaien.

Omdat het lustrum verbonden is met de stofnaam ‘hout’, zullen enkele receptiemeesters het thema hout en aanverwante zaken gebruiken om de multireceptie een extra feestelijk tintje te geven. Zo zullen de bewoners van de Louis van Houttestraat ‘hun Louis’ nabouwen in hout. De vijfde multireceptie start op vrijdagavond 29 mei om 19 uur. Enkele locaties mogen zich aan een bezoekje verwachten van een delegatie schepenen van de Stad Gent, in het gezelschap van buurtwerkers. Voor meer details in verband met het aantal deelnemende straten en de exacte locaties kan men de buurtfeestfolder raadplegen die ondertussen verspreid is.

Gentbrugge feest ook mee tijdens de Dag van het Park op zondag 31 mei van 14 tot 18 uur in het Keizerpark. Het volledige programma van de Dag van het Park staat in de publicaties van de Groendienst, in ‘Uit in je Buurt’, in het Stadsmagazine en in de flyer van de Groendienst. Samen met de bewoners staat het buurtwerk garant voor de volgende activiteiten:

De liefdescaravan: in een tot liefdesnestje omgetoverde caravan leest Cupido voor uit een gedicht, gekozen uit tien gedichten door een onschuldige bewonershand. Als afscheid heeft deze liefdesengel nog een verrassing in petto.Cafetaria met liefdespannenkoeken: in het buurtcentrum en bij mooi weer op het terras, bieden buurtbewoners voor 1 euro een liefdespannenkoek met koffie of thee aan op Cupido’s gezondheid.

Kweek zelf een bloementapijt: eind maart en begin april 2009 verdeelden de receptiemeesters bij een zeshonderdtal bewoners drie soorten snelgroeiende zaadjes, potjes en teelaarde (ter beschikking gesteld door de Groendienst). Hiermee kon de buurt aan het werk om zoveel mogelijk (liefst bloeiende) plantjes te kweken. Op zondag 31 mei brengt al wie een plantje gedurende twee maanden verzorgd heeft, dit mee naar het Keizerpark en samen vormt men er een heus bloemen- of plantentapijt. Ook wie niet tot de geselecteerde plantjeskwekers behoort, mag die dag gerust een plantje meebrengen voor een nog mooier resultaat.

De verknipte liefdesgedichten: eveneens in april 2009 en alweer in het kader van ‘Liefde in het Park’ zorgden de receptiemeesters ervoor dat vier liefdesgedichten in de wijk verspreid werden. Elk gedicht werd woord na woord ont(k)leed en in stukken aan een tweehonderdtal mensen geschonken. Aan al diegenen die in de loop van april een deel van die gedichten in hun bus kregen, vraagt het buurtwerk dit woord op zondag 31 mei mee te brengen naar het Keizerpark. Daar kan men zijn woord samen met dat van de buren aan draden tussen de bomen spelden, waardoor een eigen, origineel en hoogst creatief liefdesgedicht ontstaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten