vrijdag 17 april 2009

Netheidscharter Volkstuinen Gentbrugge

Op zaterdag 18 april sluiten de wijk Gentbrugge, IVAGO en de Stad Gent een netheidscharter af voor de duur van zes maanden. De start van het netheidscharter gaat gepaard met een feestelijk openingsmoment op zaterdag 25 april. Het netheidscharter is één van de punten van het actieplan ‘Samen voor een proper Gent’. De Stad Gent biedt met dit charter extra ondersteuning aan Gentenaars of verenigingen die zich langdurig engageren voor de netheid van hun buurt en verder gaan dan een éénmalige opruimactie. Dit gebeurt door materiaal te leveren, door bijkomende inspanningen te doen voor openbare reiniging voor de buurt, door afspraken te maken over verhoogd toezicht, door de deelnemende vrijwilligers te verzekeren en door een extra prijs of beloning te geven aan de buurt of vereniging.

Het volkstuinencomplex De Meersen wil een voorbeeld zijn qua netheid en zorg voor de natuur. De volkstuinen krijgen in het kader van de Groenpool Gentbrugse Meersen een behoorlijke uitbreiding. Het streefdoel van het project is het volledige volkstuinencomplex deel te laten uitmaken van het parklandschap. De volkstuinders kuisen niet alleen de volkstuinen en de rand ervan regelmatig op; ze zien het eveneens als hun taak om te sensibiliseren. Hiervoor richten ze zich zowel naar leden van het volkstuinencomplex zelf, als naar de plaatselijke jeugdverenigingen, lokale jongeren, bezoekers en wandelaars. IVAGO ondersteunt dit buurtengagement door onder meer de compostplek mee uit te bouwen en de opruimacties mee te organiseren. De Stad Gent begeleidt het hele proces van vóór de feestelijke start tot aan de evaluatie achteraf.

Het feestprogramma voor zaterdag 25 april in de Volkstuinen Gentbrugge (Boswachterstraat 43, 9050 Gentbrugge) ziet er als volgt uit:
15 uur: Ontvangst van burgemeester Daniël Termont en schepen Tom Balthazar
15.30 uur: Officiële ondertekening van het netheidscharter en receptie aangeboden door KWVG
16.30 uur: Rondleiding en tonen van de resultaten van de clean-up die ’s morgens werd gehouden
Link: http://www.volkstuinen-gentbrugge.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten