Regisseur Walter Salles toont zich weer van zijn beste Zuid-Amerikaanse kant met Linha de Passe. Daarin schetst hij op een meesterlijke wijze de problemen in de Braziliaanse maatschappij, zonder al te veel nadruk te leggen op de sociale politiek van het land. In 1996, vóór hij beroemd werd met ‘Central do Brazil’ en ‘Diarios de motocicleta’ draaide de Braziliaanse regisseur Walter Salles samen met Daniela Thomas ‘Terra estrangeira’, een documentaire over Braziliaanse jongeren. De twee spraken af om de zoveel jaar opnieuw de vinger aan de pols van de Braziliaanse jeugd te leggen. Linha de passe is hun derde film over dit onderwerp en tevens de beste. Cinefielen zien er de hedendaagse versie in van Luchino Visconti's klassieker ‘Rocco e i suoi fratelli’, de doorbraakfilm van Alain Delon. Fans van favela films vinden er een stilistisch en inhoudelijk totaal anders aangepakt antwoord op Cidade de Deus in. Liefhebbers van een menselijk verhaal mogen zich klaarzetten voor een ijzersterk drama over kleine mensen met authentieke problemen in een van de grootste metropolen op deze aardkloot: Sao Paulo.
Linha de passe speelt zich af in São Paulo, een van de meest chaotische steden ter wereld. In deze miljoenenstad proberen vier jonge, vaderloze broers hun weg te vinden in het leven. Cleuza moet als alleenstaande vrouw vier belhamels van zoons voeden en in het gareel houden, en dat met een loon als poetsvrouw. Maar dat Corinthians dreigt te degraderen uit de topklasse, dàt kan ze niet verdragen. Denis, de oudste, is een van de 300.000 loopjongens op brommertjes die de straten doorkruisen om aan de kost te komen. Dario, een getalenteerd voetballer, hoopt dat hij via de sport een beter leven kan opbouwen. Dinho zoekt zijn toevlucht in een evangelische kerk. En de jongste, Reginaldo, rijdt de hele dag met de bus om zijn vader terug te vinden. Hun moeder Cleuza, die alweer zwanger is, heeft het niet gemakkelijk om haar vier zonen – van verschillende vaders – alleen op te voeden. Hoe wanhopig ze soms ook is, toch steunt ze hen altijd onvoorwaardelijk.
Linha de Passe is een fictiefilm die meer leert dan de beste documentaire zou kunnen. De film toont hoe weinig keuzes jonge Brazilianen hebben en wat de gevolgen daarvan zijn. Salles en Thomas hebben vier jaar lang de wijk bestudeerd, de verhaallijn is zo uit het leven gegrepen. Met uitzondering van Vinicius de Oliveira zijn alle acteurs amateurs die min of meer zichzelf vertolken. Ze doen dat met zoveel overtuiging, dat Sandra Corveloni (Cleuza) in Cannes als actrice werd bekroond. Linha de Passe is te zien in Antwerpen (Cartoon's), Brussel (Vendôme), Gent (Sphinx) en Leuven (Studio). Bron: www.filmfestival.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten