maandag 27 april 2009

Gescheiden zwemmen in Rozenbroeken verhoogt adrenaline

Op zaterdagmiddag van 14 tot 16 uur wordt het Gentse zwembad Rozenbroeken afgehuurd door de vzw Adrenaline om hoofdzakelijk allochtone vrouwen de gelegenheid te geven ongestoord te zwemmen. Dit gescheiden zwemmen bevordert de integratie niet. Volgens het Gentse gemeenteraadslid Ortwin De Poortere voedt dit gescheiden zwemmen de gebruiken uit de islamitische cultuur die bepalen dat vrouwen en mannen niet samen een sport mogen beoefenen. Bovendien veroorzaakt dit gescheiden zwemmen heel wat problemen naar het personeel toe: er mag geen enkele man aanwezig zijn als de dames te water gaan.

Schepen Christophe Peeters: “De vzw Adrenaline is een erkende sportclub en wordt behandeld zoals elke andere club. Jammer genoeg is dit de reactie op een anonieme email en mag die eerder op sterk water dan op zwemwater gezet worden”. De vzw Adrenaline trekt wekelijks zo een 25 tot 75 vrouwen aan om twee uurtjes te zwemmen. Aangezien het geen publieke activiteit is hoeft er geen personeel aanwezig te zijn, enkel een verantwoordelijke. En daar kijkt de Stad Gent niet naar om: man of vrouw, de verantwoordelijke blijft op post. Er is geen redder aanwezig: dat is de verantwoordelijkheid van de club. Als die voorziet in toezicht en de nodige attesten kan voorleggen dan is alles in orde. De cafetaria is op dat moment niet open en de kassa is niet bemand. Geen vuiltje aan de lucht dus.

Maar dan zijn er de kledingsvoorschriften: mogen de dames gekleed te water? Schepen Christophe Peeters: “Het reglement is duidelijk: niet hygiĆ«nische kledij is strikt verboden. Zo mag een short wel, zolang hij maar niet te lang is. En kledij die ook buiten het zwembad gebruikt wordt, is verboden”. Ortwin De Poortere wil dat er meer toezicht komt op kledij en dat de het zwembad op zaterdagnamiddag toch beter voorbehouden wordt voor de overgrote groep jongeren die geen boodschap hebben aan aparte zwemuren voor vrouwen. Het ziet er naar uit dat apart zwemmen voor vrouwen het adrenalinepeil aanzienlijk verhoogt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten