De MuseumPrijs beloont een Vlaams, Brussels en Waals museum met elk 10.000 euro. Publieksvernieuwing en publieksbetrokkenheid zijn de belangrijkste selectiecriteria van deze prijs. Voor elk van de drie regio’s zijn nu vijf musea genomineerd, waaronder twee Gentse musea: het Museum voor Schone Kunsten en het Design museum Gent.
Het Museum voor Schone Kunsten, een van de oudste van het land (1798), put zijn kracht onder meer uit de verscheidenheid van zijn verzameling schilderijen, beelden, wandtapijten, tekeningen en grafiek. Weinig musea bezitten twee werken van Bosch of het volledige etswerk van Ensor. Verder is er werk van Van Heemskerck, Pieter Breughel de Jonge, Savery, de Antwerpse groten Rubens, Van Dyck en Jordaens, de Nederlandse Gouden Eeuw. Zwaartepunten zijn de 19de en 20ste eeuw, van het neoclassicisme tot het surrealisme van Delvaux en Ernst. Enkele namen: Géricault, Courbet en Rodin (aan Franse kant) en Van Rysselberghe, Minne en Khnopff (aan Belgische zijde). Ook de Latemse schilders zijn prominent aanwezig. De rijkdom van de verzameling 19de-eeuwse kunst komt onder meer omdat het stadsbestuur toen systematisch werken aankocht tijdens haar eigen driejaarlijkse salons. Het Museum voor Schone Kunsten heropende in mei 2007 de deuren na zeer grondige renovatiewerken.
In het Design museum Gent bevindt zich werk van Horta, Van de Velde en anderen, in één van de mooiste art nouveau collecties van het land. Het museum bevindt zich in een prachtig 18de-eeuws ‘hotel’, dat de bezoeker onderdompelt in de leefwereld van de Gentse burger. In 1992 kwam er een moderne vleugel bij. De ‘oude’ collecties tonen vooral 17de- en 18de-eeuws meubilair. Een hoogtepunt is de originele eetkamer met houten kroonluchter. In de hedendaagse collecties ontdekt men onder meer Pieter De Bruyne en Emiel Veranneman, Italiaanse ontwerpers, Philippe Starck, Maarten Van Severen, Borek Sipek, enzovoort. Het Design museum Gent beschikt trouwens ook over een carrousel. ‘La Giostra’ is weliswaar geen molen met op- en neergaande paarden, maar met dansende waterketels, koffiekopjes, kurkentrekkers, enzovoort. ‘La Giostra’ is een idee van Alessandro Mendini voor droomfabriek Alessi.
De aanduiding van de nominaties voor de MuseumPrijs 2009 gebeurde door de Nominatiejury. Het gaat om mensen uit de museumsector, het brede culturele veld, de media, de academische wereld en de diverse overheden. De Nominatiejury is sterk uitgebreid en telt nu een duizendtal leden. De Eindjury, onder voorzitterschap van Eliane De Wilde, ere-hoofdconservator van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, kiest uit de drie lijsten met nominaties de drie winnaars.
Naast de drie MuseumPrijzen die door de Eindjury worden toegekend is er voor elk van de drie regio’s ook weer een MuseumPublieksprijs. Linklaters stelt voor elke publiekslieveling maar liefst 2.500 euro ter beschikking. Het publiek kan stemmen voor één museum in Vlaanderen, één in Wallonië en één in Brussel. Het publiek kan zijn stem uitbrengen op de websites www.museumprijs.be en www.prixdesmusees.be. Hierop brachten vorig jaar 15.000 museumliefhebbers hun stem uit. Daarnaast zijn er ook originele officiële stemformulieren die worden verspreid door de mediapartners van de MuseumPrijs. Het publiek kan zijn stem uitbrengen tot en met maandag 11 mei 2009. Wie meestemt kan talrijke prachtige prijzen winnen zoals culturele citytrips en kunstboeken.
Nieuw! De Kinderjury. Dit jaar, bij de vierde editie, start de MuseumPrijs met een nieuw initiatief: de Kinderjury. In elk van de drie regio's worden vijf klassen (8 tot 10-jarigen) geselecteerd, die elk twee musea die voorkomen op de nominatielijst bezoeken en beoordelen. Eén van de twee musea die een klas bezoekt, bevindt zich in de eigen regio. Elk Kinderjurylid geeft een quotering aan de bezochte musea en argumenteert deze beoordeling. De optelsom van alle quoteringen bepaalt voor elk van de drie regio's de winnaar van de MuseumPrijs Kinderjury. Zo beslissen de kinderen welk museum het kindvriendelijkst is. Elk van de drie winnende musea wordt beloond met 2.500 euro. Deze prijs werd gerealiseerd met de steun van de Nationale Loterij
De uitreikingen van de MuseumPrijzen, van de MuseumPublieksprijzen en de KinderJury vinden samen plaats op woensdag 13 mei 2009 in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten