dinsdag 7 april 2009

Gent Jazz Festival met grote namen en veel variatie

Het programma van het Gent Jazz Festival (8 tot 19 juli) is zo goed als compleet met namen als Jamie Cullum, George Benson, Jamie Lidell, Joe Jackson, McCoy Tyner Trio feat. Bill Frisell, Brad Mehldau Trio, Rodrigo y Gabriela, Fred Hersch Trio, Randy Weston en een tribute aan Nina Simone feat. onder andere Dianne Reeves & Lizz Wright. BB King, Marianne Faithfull en het Richard Galliano All Star Quartet werden eerder aangekondigd.

Nina SimoneHet Gent Jazz Festival focust tijdens het eerste festivalweekend op de pure jazz terwijl de aandacht tijdens het tweede luik (tijdens de fameuze Gentse Feesten) naar de fusion verschuift. Er zijn enkele nieuwigheden in het concept. Dit jaar krijgen de finalisten van de ‘Brussels Jazz Orchestra International Composition Contest 2009’ een platform tijdens het festival. Het Gent Jazz Festival sloot tevens een structureel partnerschip met de Hogeschool Gent om vanaf dit jaar een podium te bieden aan studenten en alumni op de laatste concertdag. Ook nieuw zijn de gratis toegankelijke jamsessies die elke festivaldag plaatsvinden in de middeleeuwse kelder van het NH Hotel Gent Belfort vanaf 23 uur.

Nieuw dit jaar is de muziekwedstrijd Jong Jazztalent Gent, een volwaardig neveninitiatief van brouwerij Duvel Moortgat. Ook op de Bijloke tijdens de festivalperiode, en wel in een ook al nieuw festivalcafé vlak naast het festivalterrein, open vanaf 12 uur ’s middags. Deze concerten blijven gratis toegankelijk. Dezelfde geselecteerde groepen zullen ook een tweede maal optreden op het vertrouwde Gouden Leeuwplein tijdens de Gentse Feesten. Daar werkt het Gent Jazz Festival een speciaal project uit in het Augustijnenklooster. Klassiek pianist Frederik Croene en Timo van Luijk bouwen er samen een installatie van kapotte piano’s die ze als één groot instrument zullen verkennen en bespelen.

Programma.

Het Gent Jazz Festival start op woensdag 8 juli met een Special Night rond blueslegende BB King. De winnaar van Jong Jazztalent Gent 2008, Bender Banjax, mag de avond openen, gevolgd door China Moses die onlangs haar eerste album uitbracht op het Blue Note label.

Op donderdag 9 juli vertolkt het Brussels Jazz Orchestra de geselecteerde big band composities die ingezonden werden voor de BJO International Composition Contest. De finalisten nemen er telkens de leiding over het BJO. Na afloop maakt een professionele jury de winnaar bekend van deze 5e wedstrijdeditie. Daarna treedt de Amerikaanse pianist Fred Hersch op met zijn Trio+2. Headliner is ‘Sing The Truth’, een Nina Simone Tribute of eerbetoon aan deze High Priestess of Soul door Dianne Reeves, Lizz Wright, Angelique Kidjo en Simone (dochter van Nina Simone).

Het Belgische Aka Moon opent op vrijdag 10 juli, gevolgd door Randy Weston met zijn African Rhythms Trio. Het McCoy Tyner Trio sluit af met special guest Bill Frissell. Dit jaar viert McCoy Tyner overigens zijn zeventigste verjaardag. Zijn laatste album Guitars (met o.a. Bill Frisell) luidt de start in van een van de creatiefste hoofdstukken uit zijn reeds indrukwekkende carrière.

De jonge Belgische pianist Free Desmyter opent zijn kwartet op zaterdag 11 juli. De jonge trompettist Christian Scott maakt daarna zijn opwachting. Als gastmuzikant maakt hij regelmatig een uitstap naar de hiphop maar met zijn eigen band is hij een voorbeeld van de nieuwe garde jazzmuzikanten. George Benson, één van de beste jazzgitaristen aller tijden, sluit de eerste zaterdag af.

Zondag 12 juli zet het Yaron Herman Trio de toon, gevolgd door Nathalie Loriers Trio & Bert Joris with Strings. Van dit nieuwe project van Nathalie Loriers verschijnt dit jaar overigens nog een album op het W.E.R.F.-label. Pianist Brad Mehldau sluit aan met zijn eigen Brad Mehldau Trio. Het eerste festivalweekend wordt tenslotte afgerond door het Richard Galliano All Star Quartet, met Gonzalo Rubalcaba, Richard Bona & Clarence Penn.
Bert Joris with Strings

Na enkele rustdagen is Jamie Lidell op donderdag 16 juli de eerste headliner van het tweede festivalluik. Daarvoor presenteert soulzangeres Leela James de langverwachte opvolger van haar debuutplaat. Opener is de Gentse band Briskey die met hun nieuwste plaat Before-During-After een van de betere Belgische platen van het jaar afleverden.

Het Mexicaanse gitaarduo Rodrigo y Gabriela sluit vrijdag 17 juli af, maar eerst mag José James, een van de ontdekkingen op Jazz Middelheim 2008, zijn nieuwe album komen presenteren.

Zaterdag 18 juli is Marianne Faithfull de hoofdact, voorafgegaan door muzikale kameleon Joe Jackson. Sixties-icoon Faithfull bracht vorig jaar met haar coverplaat Easy Come, Easy Go een van de beste albums uit haar loopbaan uit. De jonge Gentse band Kartasan opent.

LadyLinnOp zondag 19 juli sluit pianowonderkind Jamie Cullum het Gent Jazz Festival feestelijk af. Niet vooraleer plaats te maken voor het HoGent Jazz Orchestra samengesteld uit studenten, alumni en docenten, gevolgd door de Gentse trots Lady Linn & Her Magnificent Seven en Melody Gardot. Zij was vorig jaar een van de revelaties van het Gent Jazz Festival en mag dat dit jaar dus nog eens overdoen.

Gent Jazz Festival (8 t/m 19 juli) op de Bijlokesite, ingang Godshuizenlaan, 9000 Gent.

Tickets: VVK 27 euro/Kassa 32 euro. Tickets 8 juli (dag BB King) VVK 37/Kassa 42 euro. Driedagenpas (met uitzondering van 8 juli, BB King): 68 euro. Prijzen VVK zijn exclusief reserveringskosten. Kinderen tot 2 jaar gratis. Kinderen 3-12 jaar: 5 euro (maar enkel aan kassa). Begeleiders van andersvaliden die begeleiding nodig hebben ook gratis (enkel aan kassa). Opgelet: zitplaatsen van 8 juli t/m 12 juli, staanplaatsen van 16 juli t/m 19 juli.

Voorverkoop en reservaties

Online via www.gentjazz.com, www.uitbureau.be, www.fnac.be

Telefonisch: 09 233 77 88 (Uitbureau) 0900 00 600 (Fnac)

Telefonisch vanuit het buitenland: +32 (0)9233 77 88

Ter plaatse: Uitbureau, Kammerstraat 19, 9000 Gent

En alle FNAC filialen (van Gent tot Rijsel).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten