zondag 26 april 2009

1,5 miljoen euro voor Gents museumplein

De eerste concrete stappen naar een Gents museumplein tussen het SMAK en het MSK zijn gezet. Burgemeester Termont en minister Bert Anciaux hebben zaterdagavond de plannen voorgesteld om het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) en het Museum voor Schone Kunsten (MSK) tegen 2013 met elkaar te verbinden. Tussen de twee musea ligt de Fernand Scribedreef, een drukke gewestweg die de uitstraling van het park en de musea aanzienlijk verminderd. De Vlaamse overheid investeert 1,5 miljoen euro, de aanvullende 600.000 euro wordt gedragen door de stad Gent en partners TMVW (riolering) en De Lijn (vertramming). Een centraal gelegen museumpaviljoen verenigt een aantal functies van de twee musea zoals ticketing, horeca en een museumshop.

Museumplein 12 In 2005 organiseerden de vriendenverenigingen van beide musea een wedstrijd voor de herinrichting van het plein. Wim Goes en Aldrik Heirman maakten het winnende ontwerp. Een van de terugkerende argumenten om een museumplein weg te wuiven was het verkeer. Maar toen de weg die de musea scheidt, werd heringericht, bleken er geen verkeersinfarcten te ontstaan. Het verkeer zal via de Hofbouwlaan worden geleid. Over het museumplein zal later tram 7 rijden, die zal het Sint-Pietersstation met Gent Zuid en de Dampoort verbinden. Dit plan zal echter een grote impact hebben op de verkeersafwikkeling in de buurt van de Heuvelpoort, en daar hoort ook de ondertunneling van de Heuvelpoort bij. Maar dat is een dossier apart. Architecten Wim Goes en Aldrik Heirman lieten het niet aan hun hart komen: zij overhandigden aan de twee museumdirecteurs, Robert Hoozee en Philippe Van Cauteren elk een symbolische eerste steen tijdens de voorstelling van de plannen voor het Museumplein.

Als jonge kerels liepen architect Wim Goes en landschapsarchitect Aldrik Heirman musea in en uit. Ze draperen het museumplein als een rechthoekig laken van straatstenen over de heuvels, rond de monumentale bomen en zelfs doorheen de vijver. Maar het ontwerp reikt verder, tot de Charles de Kerchovelaan, de Heuvelpoort en de Hofbouwlaan en biedt nieuwe perspectieven. Wellicht motiveert het museumplein de overheid om ook het Citadelpark en de immense Floraliënhal aan te pakken. De partners streven ernaar om het plein in 2012 te realiseren, zo kan het in 2013 in gebruik worden genomen. Die datum is niet toevallig gekozen: dan wil Stad Gent de honderdste verjaardag van de Wereldtentoonstelling 1913 herdenken. Heel wat diensten zoals Stedenbouw, Openbare Werken, de Groendienst, Monumenten en Landschappen zijn nodig. En vooral: eerst moet er geld zijn. Het is nu afwachten naar het debat in de komende Gentse gemeenteraad.

Schepen Van Rouveroij ziet het museumplein als belangrijk onderdeel van een heuse cultuurcampus rond het Citadelpark. Zo wordt het ICC extra aantrekkelijk als internationaal congrescentrum. Het vernieuwde Kuipke krijgt dan een functie als grootschalige evenementenhal en de immense Floraliahal zou na verbouwing een belangrijke rol krijgen. Even verder stapt men de Leopoldskazerne binnen. Hier zijn een aantal culturele instellingen zoals het HISK, de vzw Nucleo en de vzw Repetitieruimtes gehuisvest. Dan gaat het via de Charles De Kerckhovelaan richting Bijlokesite, die stilaan uitgroeit tot een echte cultuurcampus. Hier zijn culturele organisaties, zoals Concertzaal de Bijloke, de steunpunten IBK (Initiatief Beeldende Kunst) en IAK (Initiatief Audiovisuele Kunst) en de Gentse Erfgoedcel gevestigd. Recent zijn daar de repetitieruimtes voor het Muziek Lod en Les Ballets C de la B bijgekomen. De Hogeschool Gent plant een nieuwbouw waar de kunstrichtingen samengebracht worden. Ook Blue Note en het Festival van Vlaanderen krijgen ruimte die ze kunnen gebruiken voor hun festivals. Met de promotie en verbinding van deze culturele instellingen maakt men in Gent werk van een cultuurbeleid van de 21ste eeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten