maandag 16 maart 2009

Verjaardagskalender of USB stick voor jonge nieuwe Gentenaren

Al enkele jaren worden nieuwe inwoners in Gent goed ontvangen. Wie in Gent komt wonen, krijgt bij zijn of haar inschrijving een informatiepakket en vier keer per jaar vindt een ontvangst van nieuwe inwoners plaats in het stadhuis. Schepen Mathias De Clercq: “Voortaan gaat speciale aandacht naar jonge nieuwe Gentenaren. Die krijgen een verjaardagskalender of USB stick. De Stad Gent vindt het belangrijk om nieuwe inwoners goed te ontvangen. Daarom krijgt elke nieuwe inwoner bij zijn of haar inschrijving een informatiepakket. Jaarlijks worden vierduizend koffertjes met praktische informatie verspreid. Dat initiatief bestaat al enkele jaren en wordt door de nieuwe Gentenaren enorm gesmaakt. Ook worden nieuwe inwoners uitgenodigd voor een ontvangst op het Gentse stadhuis. Een delegatie van het college, de gemeenteraad en de OCMW raad ontvangt de nieuwe Gentenaren. Verder is er een kleine receptie, wordt een groepsfoto gemaakt en krijgen de aanwezigen een rondleiding in het stadhuis”.

Onder het motto ‘Gent is Jong en Wijs’ wil de Stad Gent voortaan nog iets extra doen voor jonge nieuwe Gentenaren. Die krijgen een klein maar wijs cadeautje. Voor gezinnen met kinderen tussen 6 en 12 jaar ligt een leuke verjaardagskalender klaar. De informatiepakketten en verjaardagskalenders worden verdeeld aan de loketten van het Administratief Centrum aan het Zuid en de verschillende Dienstencentra. De USB stick ligt klaar in de Jeugddienst in de Kammerstraat 10 te Gent.

Jongeren tussen 12 en 18 jaar ontvangen een USB stick met allerlei interessante weetjes. Op de verjaardagskalender kunnen kinderen niet alleen verjaardagen van familie en vriendjes noteren. In deze kalender staan ook een heleboel weetjes en tips. Per maand worden een paar belangrijke evenementen vermeld, zoals de Halfvastenfoor en de Gentse Feesten, maar ook de tweedehands kinderfietsenverkoop en de kinderboekenweek. Verder staat in de kalender een pak praktische informatie: van kinderopvang tot sportkampen en van speelpleintjes tot kindvriendelijke musea. Gezinnen die zich in Gent komen vestigen en die kinderen hebben tussen 6 en12 jaar krijgen, wanneer ze zich in het Administratief Centrum aan het Zuid of het dienstencentrum in hun buurt inschrijven, deze bijzondere verjaardagskalender samen met het informatiepakket ‘Welkom thuis’ mee naar huis.

Als jongeren tussen 12 en 18 jaar in Gent komen wonen, krijgen ze bij inschrijving naast het algemene informatiepakket ‘Welkom thuis’ een ‘Vetwijze’ postkaart mee. Met deze postkaart kunnen ze dan langsgaan bij de Jeugddienst waar ze een USB stick krijgen. Op deze stick staat een offline versie van de jongerensite www.jeugd.gent.be. Wanneer jongeren de USB stick op een computer met internet inpluggen, kunnen ze verder klikken op de tientallen links. Maar ook jongeren zonder internet vinden veel praktische informatie op de USB stick. Er is bovendien nog voldoende ruimte op de stick om eigen foto’s en teksten op te slaan.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten