maandag 16 maart 2009

Kunst in het Citadelpark

CAT 04Afgelopen vrijdag opende het Centrum voor Artistiek Talent(CAT) een afdeling in Gent. De locatie is er wel een die elke kunstenaar zich wenst: de orangerie van het ICC, uitzicht op het Citadelpark inbegrepen. Het is bovendien een goed gelegen locatie vlakbij het SMAK en het MSK, twee Gentse cultuurtempels. Ere voorzitter Paul Carlier benadrukt de band met het ICC, als congrescentrum een kloppend economisch hart, goed voor de relatie tussen kunst en economie. Schepen Christophe Peeters ziet het nog ruimer: “Deze locatie ligt midden in het Kunstenkwartier. Nu het MSK schitterend gerenoveerd werd, belangrijke cultuuractoren de Leopoldskazerne ingepalmd hebben en de werken aan het nieuw te bouwen STAM aan de Bijlokekaai vorderen willen wij deze as tussen het Citadelpark en de Bijlokekaai omdopen tot de Cultuurkilometer”. En nu hopen dat ook de oude Floraliënhal tegen 2013, het eeuwfeest van de Wereldexpo in Gent, in gerestaureerd wordt. Dan ligt het CAT compleet ingebed in het Gentse culturele hart.

De feestelijke opening ging gepaard met een receptie en de vernissage van een groepstentoonstelling waar de deelnemende leden hard aan gewerkt hebben. Schepen Christophe Peeters opende de tentoonstelling. Tijdens de vernissage verzorgde kunstenares Myriam Verspeurt een demonstratie zijdeschilderen. Cao Bei Ann gaf een demonstratie aquarel. Ook SABAM was aanwezig om tekst en uitleg te geven over het auteursrecht van de beeldende kunstenaar. De tentoonstelling is te bezoeken tot eind maart, doorlopend van 11 tot 18 uur, gesloten op maandag.

CAT 19Ere voorzitter Paul Carlier: “De Koninklijke Vereniging van Beroepskunstenaars van België werd opgericht in 1931, ter voorbereiding van de wereldtentoonstelling van 1935 te Brussel. De vereniging telt een 700 tal leden, waaronder heel wat bekende kunstenaars. Een nieuw en dynamisch bestuur is in volle ontwikkeling en is klaar om de uitdagingen van een moderne maatschappij aan te gaan. De nieuwe vestiging in Gent moet een nieuwe thuis voor kunstenaars zijn. Zo wordt er infrastructuur aangeboden voor atelierwerking, tentoonstellingen, infobijeenkomsten, recepties en zo meer. Ook masterclasses, lezingen, workshops en demonstraties zorgen voor een groeiende dynamiek”.

Het CAT heeft een drukke agenda: van 16 mei tot 14 juni exposeren 27 Siciliaanse kunstenaars met als thema “Souvenirs de Vacances”. In september zal kunstenaar Eric Matthijs de locatie opfleuren met zijn uitzonderlijke collages. In oktober is er de tentoonstelling New-York van Frank Thibau en Serge Back. In november is de Vlaamse teken- en aquarelschool van Fernand Thienpondt de grote publiekstrekker. Kris Smet en Vera Dedeurwaerder sluiten tenslotte het jaar af. Link: http://www.kvbkb.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten