maandag 9 maart 2009

Microsoft en Randstad Beste Werkgevers 2009

Maandagavond 9 maart werd tijdens een event van Vlerick Leuven Gent Management School de Beste Werkgever van 2009 bekend gemaakt. Winnaar bij de bedrijven met minder dan 500 medewerkers is Microsoft, tweede is SAS, derde is Plus Uitzendkrachten. Winnaar bij de bedrijven met meer dan 500 medewerkers is Randstad, de tweede is Dow Corning, derde is Cisco Systems. Speciale Awards zijn er voor FedEx Express (Award voor Diversiteit), Carglass (Award voor People Management) en KBC (Award voor Talent Development). Dit jaarlijks grootschalig onderzoek gebeurt door het HRM Centre van de Vlerick Leuven Gent Management School.

De ‘Beste Werkgever’ is een grootschalig onderzoek binnen de EU naar werkgevers die hun personeelsbeleid centraal stellen in hun bedrijfspolitiek. Simultaan werd in alle Europese lidstaten opgeroepen om deel te nemen aan dit onderzoek. Alle organisaties (profit, non profit en overheid) met meer dan 50 werknemers konden deelnemen. Dit initiatief van het HRM Centre van de Vlerick Leuven Gent Management School, in samenwerking met het Great Place to Work Institute Europe en mediapartners Vacature en Références, heeft als doel een professionele en Europese standaard voor kwaliteitsvol personeelsbeleid te definiëren. De Beste Belgische Werkgevers komen automatisch in aanmerking voor een plaats op de Europese lijst, die midden mei zal worden bekendgemaakt in Dublin. Binnen de lidstaten dingen in totaal een 1000-tal bedrijven mee naar een van de eretitels.

Prof. Dr Dirk Buyens, hoofd van het HRM Centre van de Vlerick Leuven Gent Management School: “Juist in tijden van crisis doet het goed te zien dat zoveel organisaties zich engageren om een goede werkgever te zijn aan de hand van een duurzaam en kwalitatief beleid. Het is immers in deze tijden dat organisaties het vertrouwen in het management en het plezier op de werkplek niet uit het oog mogen verliezen. Via de Beste Werkgever willen we organisaties een steuntje in de rug geven en hen erkennen als een referentie voor navolgers.”

De 333 gelukkige werknemers heeft Microsoft te danken aan een Nieuwe Manier van Werken. Microsoft gaat erg flexibel met hun medewerkers om, wat de noden inzake ‘work-life’ balance van de huidige generatie tegemoet komt. Bovendien beseft Microsoft het belang om als manager een connectie te hebben met je teamleden, een connectie waarbij de interesse in de mensen achter de werknemer centraal staat. Ten slotte organiseert Microsoft tal van projecten op maatschappelijk vlak. De 1.571 werknemers van Randstad zijn trots te mogen werken voor deze organisatie. Randstad wil zijn medewerkers stimuleren om gezond te leven en te werken. Daartoe werd een platform opgestart. Via praktische raadgevingen en het organiseren van activiteiten rond bewegen, sport, gezond eten en wellness tracht men medewerkers te sensibiliseren voor die onderwerpen. Er zijn er tal van opleidingsmogelijkheden en men geeft medewerkers de kans om in ontwikkelingslanden duurzame projecten uit te werken.

Binnen de Top 10 van de bedrijven met minder dan 500 medewerkers gaat de 2de plaats naar SAS Institute en de 3de plaats naar Plus Uitzendkrachten. Binnen de Top 10 van de bedrijven met meer dan 500 medewerkers gaat de 2de plaats naar Dow Corning en de 3de plaats naar Cisco Systems. Behalve de rangschikking van de Top 10 bedrijven (<500 medewerkers) en de Top 10 bedrijven (>500 medewerkers) bekroont de organisatie drie uitmuntende bedrijfscases met betrekking tot People Management, Diversiteit en Talent Development. Zo ontvangt Carglass de award voor People Management. One-to-one gesprekken met de teamleader zijn hier een dagelijkse realiteit. Carglass wil een optimale coaching voor ieder individu voor een persoonlijke verbetering en samenwerking in team. Net zoals vorig jaar ontvangt FedEx Express de Award voor Diversiteit. Zij blijven hun initiatieven op vlak van diversiteit voortzetten. Een voorbeeld is de Diversity Award Calendar, die medewerkers ervan bewust maakt wanneer activiteiten rond de verschillende religies en culturen worden georganiseerd. Ten slotte rijft KBC de Award voor Talent Development binnen. Ook meer ervaren medewerkers worden in hun loopbaan begeleid omdat KBC gelooft dat ze nog heel wat mogelijkheden hebben om zich verder te ontwikkelen. KBC stimuleert dan ook dat medewerkers van bij het begin van hun loopbaan tot op het einde deelnemen aan opleiding, kennis delen met collega's (eventueel als mentor), betrokken worden bij projecten en uiteraard regelmatig van functieinhoud veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten